recept

Posne kiflice po receptu Ljiljane Blagojević: Ostaju mekane po nekoliko dana, savršene su kao predjelo za slavu

Mekanije i ukusnije testo sigurno nikada niste probali, a baka je imala i vrednu pomoć, unuku Mionu 

foto: Dragana Udovičić / Shuttrstock

Naša poznata glumica Ljiljana Blagojević proslavila se brojnim, maestralno odigranim ulogama u domaćim filmovima i serijama. Osim glumačke uloge, Ljilja ima još nekoliko, koje su možda u njenom životu i značajnije od onih koje je odigrala na filmskom platnu

 

Ona je ponosna majka naše poznate glumice Kaline Kovačević, koja joj je podarila unuku Mionu, u čijem odrastanjui baka uživa svim srcem. Njih dve se često druže, a pravljenje kiflica uvek je najbolji način da se baka i unuka dobro zabave.

 

Tako su one jednom prilikom odlučile da zgotove jedan ukusni specijalitet, posne kiflike, u kojima su nakon toga uživali svi članovi porodice. Ljiljana je podlila i recept tako da možete i vi da ih odmah isprobate.

Sastojci:

 

  • 500 ml mlake vode
  • kocka kvasca
  • 2 kašike šećera
  • brašno po potrebi
  • 200 ml ulja
  • 3 kašičice soli
  • 200 g maslaca
  • susam po potrebi

Priprema:

 

U mlakoj vodi rastopite kvasac sa šećerom i 3-4 kašike brašna, pa ostavite da nadođe. Nakon toga, u posudu za mešanje sipajte oko 400 g brašna, ulje, so i nadošao kvasac pa zamesite testo, postepeno dodajući brašno da testo bude meko.

 

Testo odmah podelite na šest loptica i svaku rastanjite da bude veličine tanjira. Slažite po dve kore koje mažete maslacem, a treću nemojte mazati.

 

Zatim razvucite koru i pravite kiflice koje ćete ređati u podmazan pleh i ostaviti da narastaju jedan sat. Pre pečenja premažite ih vodom i uljem i pospite susamom, i eto savršenog posnog doručka.