neodoljivi

Lažni tiramisu (brza i laka verzija) i domaći, punjeni ekleri: 2 recepta savršena za svaku, ne samo prazničnu, trpezu

Sa ovakvim kolačima nema greške. Oni su savršen spoj kremastih filova i testa koje se topi pod nepcima 

foto: Shutterstock / nelea33

Ukoliko niste smislili šta biste mogli da napravite za praznike i čime da počastite svoju porodicu ova dva zanimljiva, jednostavna recepta mogu da budu vaš spas u zadnji čas.

 

Predstavljamo vam lažni tiramisu, koji je na oko mnogo lepši od pravog, a ukus je takav da ćete ostati oduševljeni. Osim njega tu su i čuveni ekleri, kolač koji nema ko ne voli.

 

Isprobajte ova dva super recepta i uživajte svim čulima.

 

Lažni tiramisu (najjednostavnija verzija)

 

Ovaj recept preskače tradicionalni mascarpone sir za lakšu, bržu verziju tiramisua, savršenu za one koji žude za tim bogatim ukusom bez vremena.

 

Sastojci:

 

  • 400 g piškota 
  • 500 ml šlaga
  • 250 g krem sira (sobne temperature)
  • 1 šolja jake kafe (ohlađena)
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 2 kašike kakao praha (za posipanje)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika tamnog ruma (opciono)


Uputstva:

 

Pripremite krem: U velikoj posudi umutite šlag dok se ne formira čvrsti šlag. U posebnoj posudi pomešajte krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile dok ne postane glatko. Nežno umešajte šlag u mešavinu krem sira dok se dobro ne sjedini.

 

Potopite piškote: svaku piškotu nakratko umočite u ohlađenu kafu (i rum, ako koristite). Budite brzi da ne upiju previše tečnosti.

TIRAMISU JE NAJUKUSNIJI DEZERT KOJI MOŽETE BRZO I LAKO NAPRAVITI foto: Panthermedia, Profimedia

Slažite desert: U posudu za serviranje stavite sloj namočenih piškota. Nanesite deo krem mešavine po njima, pa ponovite (piškota, krem mešavina) dok vam ne ponestane sastojaka.

 

Ohladite: Pokrijte i stavite u frižider na tiramisu najmanje 4 sata ili preko noći za najbolji ukus.

 

Poslužite: Pre serviranja pospite vrh kakao prahom i uživajte. 

 

Ekleri 


Jednostavan, ali preukusan recept za eklere koji je savršen za posebne prilike ili kad god ste raspoloženi za slatku poslasticu.

 

Sastojci:

 

Za testo:

 

  • 250 ml vode
  • 100 g putera
  • 150 g višenamenskog brašna
  • 4 velika jaja
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica šećera
EKLERI SU SAVRŠEN IZBOR ZA PRAZNIKE foto: Shutterstock


Za fil:

 

  • 500 ml mleka
  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 40 g kukuruznog škroba
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

 

Za glazuru:

 

  • 100 g crne čokolade (ili mlečne čokolade po želji)
  • 1 kašika putera

 

Uputstvo za testo:

 

Zagrejte rernu na 200°C.  U šerpi prokuvajte vodu, puter, so i šećer.
Kada se puter otopi i smesa proključa, sklonite sa vatre i brzo umešajte brašno. Mešajte snažno da se ne naprave grudvice.


Pustite da se testo ohladi 5-10 minuta, a zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući nakon svakog dodavanja dok testo ne postane glatko i sjajno.


Oblikujte i pecite:

 

Prebacite testo u kesu sa širokim okruglim vrhom. Na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje stavljajte duge eklere (dužine oko 10 cm). Ostavite razmak između svake.


Pecite 25-30 minuta, ili dok ne porumeni i ne poraste. Ne otvarajte vrata rerne tokom pečenja, jer to može da dovede do toga da splasnu. Kada su pečeni, ostavite eklere da se potpuno ohlade.


Pripremite krem:

 

U šerpi zagrejte mleko na srednjoj vatri dok ne proključa. U činiji umutite žumanca, šećer i kukuruzni skrob. Postepeno dodajte vrelo mleko u mešavinu jaja uz stalno mešanje da sprečite zgrušavanje.


Vratite smesu u šerpu i kuvajte na tihoj vatri, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne. Kada se zgusne, sklonite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile. Pustite da se krema potpuno ohladi.

PUNJENI EKLERI SU SAVRŠENI ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKEfoto: Shutterstock


Sastavite eklere:

 

Kada su se ekleri ohladili pažljivo ih presecite po horizontali.  Svaki ekler napunite ohlađenom kremom za pecivo.


Napravite glazuru:

 

U maloj činiji istopite čokoladu i puter zajedno u mikrotalasnoj pećnici ili koristeći parni kotao. Umočite vrh svakog punjenog eklera u čokoladnu glazuru i ostavite da se ohladi.


Poslužite: Kada se čokoladna glazura stegne, vaši ekleri su spremni za posluživanje. Uživajte u ukusnoj poslastici punjenoj kremom!

 

Ova dva recepta, jedan za brzi tiramisu, a drugi za domaće eklere, sigurno će zadovoljiti sve sladokusce svojim bogatim, prijatnim ukusom. 

 

Bonus video:

Majstorski recept za gulaš