neodoljiva

Torta "Dubai čokolada" još je lepša od viralnog slatkiša: Kremasto zadovoljstvo koje se pravi brzo, a jede u slast

Ako vam se dopada domaća čokolada koja je osvojila društvene mreže, torta inspirisana ovim nesvakidašnjim dezertom će vas oduševiti.

Mekana i sočna torta inspirisana popularnom Dubai čokoladom s pistaćimafoto: The Hungry Bites/YouTube Screenshot

Popularna Dubai čokolada jedan je od trendova u svetu hrane koji su se proteklih godina munjevito proširili zahvaljujući društvenim mrežama TikTok i Instagram, pa svakodnevno viđamo recepte za ovaj neobičan slatkiš.

 

Naravno, kada je reč o kuhinji, kreativnost nema granice, pa nam je odmah stigla i torta u stilu Dubai čokolade, a ona deluje još ukusnije i odličan je za izbor za neku svečaniju, posebnu priliku poput rođendana ili praznika.

 

Priprema se prilično jednostavno, a rezultat je mekan i sočan dezert s kremastim filom koji zaista vredi probati.

Sastojci:

 

  • 200 g šećera
  • 160 g brašna
  • 50 g kakao praha
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ⅓ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice soli
  • ½ šolje ulja (110 ml)
  • ¾ šolje mleka (180 ml)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 jaje


Za fil:

 

  • 300 g kataifa
  • 100 g putera
  • 180 g bele čokolade
  • 180 g putera od pistaća
  • prstohvat soli


Za čokoladni ganaš:

 

  • 360 ml slatke pavlake
  • 1 kašika meda
  • 300 g crne čokolade

 

Mekana i sočna torta inspirisana popularnom Dubai čokoladom s pistaćimafoto: The Hungry Bites/YouTube Screenshot

Priprema

  1. U činiju sipajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i cimet i promešajte. Dodajte ulje, mleko, aromu vanile i jaje i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u kalup obložen pek-papirom i pecite 37-40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  2. Iseckajte kataif i dobro razdvojite prstima (da se ne lepi). U šerpi otopite puter na srednjoj temperaturi, pa na tome krčkajte kataif dok ne porumeni, a onda odmah prebacite u hladnu činiju i ostavite da se hladi.
  3. Otopite belu čokoladu, pa joj dodajte puter od pistaća i so i promešajte. Dodajte u to kataif i dobro promešajte.
  4. U odvojenoj posudi umutite mikserom slatku pavlaku, kojoj ćete dodati med. Kad bude fino zgusnuto, ubacite i otopljenu crnu čokoladu i promešajte špatulom. Stavite u frižider da se stegne, idealno preko noći, ali može i oko četiri sata.
  5. Presecite horizontalno biskvit na dve kore. Sipajte čokoladni ganaš u špric i nanesite po ivici kore.
  6. Na koru namažite fil od kataifa i potom preklopite drugom korom.
  7. Namažite odozgo i celu tortu čokoladnim filom.

Po želji možte ukrasiti lomljenim pistaćima.

Pogledajte kako se pravi torta Dubai čokolada.

 

BONUS VIDEO

Kako se prave sremački salčići?