bez pečenja

Najbrži rolat na svetu je možda i najlepši! Kremast je, ne peče se i pravi u nekoliko poteza, a služi se cele godine

Secite ga na tanke kriške i idealan je za slavsku trpezu, uzmite veći komad i zameniće tortu za rođendan, a zgodan je i kao dezert uz kaficu posle ručka. Jednostavno, ovaj čokoladni rolat je uvek odličan izbor!

Crno-beli rolat koji se ne peče, gotov na brzinufoto: Ricette dolci, Youtube Printscreen

Klasični crno-beli rolat je domaći slatkiš savršen za baš svaku priliku, a neodoljiv možete dobiti i bez pečenja kore u rerni!

 

Ukoliko iskoristite ovaj brzi recept sa keksom, čeka vas nezaboravan domaći slatkiš, sa čokoladnom korom i laganim, ali ukusnim filom, a dekoracija je samo vaš izbor.

 

U prazničnoj sezoni je uvek dobro rešenje, kada provodimo mnogo vremena u kuhinji i ne možemo dugo da se posvetimo dezertima, ali ni po čemu ne zaostaje za složenijim rolatima.

Sastojci:

 

  • 350 g kakao keksa
  • 30 g otopljenog putera
  • 130 ml mleka (oko pola šolje)
  • 130 g maskarpone sira (1 šolja)
  • 200 ml slatke pavlake (1 šolja)


Dekoracija:

  • (po ukusu) čokoladni preliv, čokoladne i šarene mrvice, suvo voće, listići nane, lomljeni orašasti plodovi...

 

Lagani čoko-rolat bez pečenja korefoto: Ricette dolci, Youtube Printscreen

Priprema

  1. U blenderu usitnite keks dok ne bude fino praškast, pa ga prebacite u jednu duboku činiju i sipajte istopljen puter i, malo po malo, mleko. Mešajte dok se ne sjedini i ne dobijete masu koja može da se zamesi. Pokrijte prozirnom folijom i sklonite na stranu.
  2. U drugu činiju stavite maskarpone sir, prelijte ga slatkom pavlakom i mutite dok ne postane kremast fil.
  3. Na pek-papir prebacite smesu od keksa, pa je oklagijom razvucite u pravougaonik, koji treba da bude tanak (ali ne previše, da se ne bi lomio).
  4. Nenasite ravnomerno beli fil, pa uz pomoć papira za pečenje postepeno motajte koru u čvrst rolat. Pazite da ne stiskate previše da ne istisnete slatki nadev, pa stavite u frižider na dva sata.
  5. Potom izvadite, odmotajte iz pek-papira, odsecite evetualno nejednake ivice i ukrasite po želji.

 

 

BONUS VIDEO

Kako se pravi rolat Štefani?