neodoljivi

Najlepši recept za domaće išlere: Savršeni za slavsku trpezu ako volite kolače koji se tope pod nepcima

Ako volite čokoladu, ovaj kolač će vas sigurno oduševiti 

RECEPT ZA NAJLEPŠE DOMAĆE IŠLERE foto: Shutterstock / Marcelo Fabian Martinez

Jedan od najomiljenijih kolača koji mnoge podsećaju na detinjstvo su definitivno išleri. Njih nije teško napraviti, nisu skupi, a odličan su izbor ukoliko želite da oduševite i svoje ukućane ili goste.

 

Mnogima su omiljen deo svečane trpeze, pa ih srećemo na slavama, pred najveće praznike poput Uskrs ili Božića.

 

Otkrijte u nastavku starinski recept za išlere sa čokoladom koji se tope u ustima i koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!

Potrebno je:

 

  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 žumance
  • 100 g mlevenih oraha
  • 200 g brašna
  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja
  • 50 g čokolade
  • seckani lešnici ili pistaći

 

NAJLEPŠI RECEPT ZA DOMAĆE IŠLERE foto: Shutterstock / Juan Roballo

Priprema:

 

Penasto umutite žumance, šećer i maslac, pa u smesu stavite mlevene orahe i  brašno. Zamesite testo i ostavite ga da stoji na hladnom 30 minuta.

 

Kad testo odstoji rastanjite ga ravnomerno po ravnoj površini i rakijskom čašicom ili modlicom isecite krugove. Ostatak testa premesite pa ponovite postupak i tako sve dok ne potrošite svo testo. 

 

Kružiće poređajte na pleh obloženim pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 12 minuta na 180°C. Dok se kolačići peku.

 

Priprema fila:

 

Penasto umutite maslac, šećer i žumance. Dodajte rastopljenu čokoladu i penu od dva belanceta. Dobro promešajte, pa stavite u kesu, ako imate poslastičarsku, ako ne može i obična kesa da posluži, samo isecite vrh. 

 

Na mlake keksiće stavite po malo fila. Iskoristite polovinu, a drugu polovinu umačete u glazuru od čokolade, pa ih spajate.

 

Glazura:

 

Na tiho vatri rastopite čokoladu i ulje. Keksiće umačite u glazuru i stavljajte na one sa filom. Preko možete da pospete malo seckanih lešnika ili pistaća.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom