pravi delikates

Ljubitelji sira, ne brinite – pronašli smo recept za domaći sir koji je posan i bez laktoze, a uz to je i preukusan

Ovo je zdrava, veganska alternativa klasičnom siru koja ne sadrži mlečne proizvode, a pruža bogatu teksturu i fenomenalan ukus.

Posni sir bez laktoze možete napraviti samifoto: Dream79/Shutterstock

Za sve ljubitelje sira koji se suočavaju s izazovom posta ili intolerancije na laktozu, biljni sir od indijskih oraha može biti savršeno rešenje.

 

Ovaj sir ne samo da je ukusan, već je i izuzetno kremast i lako se priprema kod kuće.

 

Biljni sir od indijskih oraha je blagog ukusa, koji možete dodatno obogatiti začinima po izboru, prilagođavajući ga različitim jelima i ukusima.

 

Sastojci:

 

  • 1 šolja indijskih oraha (natopljenih u vodi 4-6 sati ili preko noći)
  • 1/4 šolje vode (po potrebi dodajte još kašiku-dve, da se dobije željena tekstura)
  • 2 kašike limunovog soka (za osvežavajući ukus)
  • 1 kašika nutritivnog kvasca (za sirasti ukus, opcionalno)
  • 1 čen belog luka (ili 1/4 kašičice belog luka u prahu)
  • So po ukusu (oko 1/2 kašičice, prilagodite po ukusu)
  • Prstohvat bibera
  • Opcionalno: začinsko bilje po želji (kao što su peršun, vlašac ili bosiljak)

 

Uputstvo:

 

  1. Prvo isperite natopljene indijske orahe i dobro ih procedite. Natapanje pomaže da orašasti plodovi omekšaju, što olakšava njihovo blendiranje u kremastu teksturu.
  2. Stavite orahe u blender ili secka i dodajte vodu, limunov sok, nutritivni kvasac (ako koristite), beli luk, so i biber. Blendirajte sve sastojke na visokoj brzini dok smesa ne postane potpuno glatka i kremasta. Po potrebi, dodajte još malo vode, kašiku po kašiku, kako biste dobili željenu gustinu sira.
  3. Nakon što dobijete glatku smesu, možete dodati sveže začinsko bilje po želji i blago promešati (bez blendiranja) kako bi komadići začina ostali u siru i obogatili ga ukusom.
  4. Ako želite da sir ima čvršću teksturu, smesu stavite u posudu ili kalup obložen papirom za pečenje. Zatim ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata, kako bi se stisnuo i dobio čvrstu konzistenciju.
  5. Poslužite biljni sir kao namaz, kao dodatak jelima ili ga jednostavno mazite na hleb ili krekere. Možete ga čuvati u frižideru do nedelju dana.

Saveti:

 

  • Eksperimentisanje s ukusima: Umesto belog luka, možete dodati sušeni paradajz, crvenu papriku u prahu, dimljenu papriku ili različite sveže začine.
  • Nutritivni kvasac: Pomaže da sir dobije sirasti ukus, ali je opcionalan. Ako ga nemate, sir će i dalje biti ukusan i bogat kremastim ukusom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pobedničko jelo