moć prirode

Koje je najzdravije voće na svetu? Jede se cele godine, a ima sastojke povezane s nižim rizikom od brojnih bolesti

Na listi američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti jedna voćka je ispred bobičastog i citrusnog voća po gustini hranljivih materija i zdravstvenim prednostima.

Voće i povrće u frižiderufoto: Irina Gutyryak/Shutterstock

Jelovnik kojim obiluje biljna hrana jedan je od najvažnijih koraka u smanjenju rizika za razvoj niza bolesti, među kojima su gojaznost, kardiovaskularna oboljenja i dijabetes.


To znači da bi trebalo jesti više voća i povrća, a iako je svako na svoj način korisno za zdravlje, postoji jedna namirnica koja se preporučuje češće nego inače. Štaviše, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dao joj je najvišu ocenu kada je reč o voćkama.


Nakon analize gustine hranljivih materija u 41 namirnici koje spadaju u prave "elektrane" kada je reč o na organizam, utvrđeno je da se od voća najbolje kotira – paradajz.

 

Paradajz obiluje nutrijentima i sadrži mnogo likopena, hranljive materije koja daje ružičasti ili crveni pigment određenom voću.foto: HiTecherZ/Shutterstock

Ovaj plod nije najbolje rangirana hrana, jer prvo mesto pripada potočarki, ali je sa ocenom 20,37 najbolje plasirano voće.


Šta paradajz čini toliko zdravim?


Paradajz je bogat hranljivim materijama i pruža odličan izvor antioksidanasa, naročito likopena, koji je povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti i raka – kaže registrovani dijetetičar Skot Kitli, suosnivač centra za ishranu Keatley Medical Nutrition Therapy.

Likopen se posebno dobro apsorbuje kada se paradajz kuva, što čini sosove, paste i čorbe od pardajza odličnim izborom za unos hranljivih materija – ističe Kitli. – Njegova ravnoteža vlakana i hidratacije takođe pomaže zdravlju creva i varenju.


Kako on ističe, može biti od koristi da se paradajz jede sa zdravim mastima, kao što je maslinovo ulje, kako bi se poboljšala apsorpcija hranljivih materija, a obilje nutrijenata pruža i u sirovom obliku.

 

Paradajt je najbolje plasirano voće na listi CDC-afoto: Shutterstock/Africa Studio

Koje voće je visoko na listi najzdravijih namirnica CDC-a?

 

  • Paradajz
  • Bobičasto voće
  • Limun
  • Jagode
  • Pomorandže
  • Limeta
  • Grejpfrut


Bobičasto voće, naročito borovnice i jagode, bogato je antioksidansima i hranljivim materijama koje mogu da se takmiče sa zdravstvenim prednostima paradajza – kaže Kitli. – Bobičasto voće je, kao i paradajz, bogato vitaminom C i vlaknima, s antocijaninima kao bonusom, što pomaže u smanjenju upale.

 

BONUS VIDEO

Zdrava namirnica s kojom treba biti na oprezu