i mirisan i ukusan

Omiljeni jugoslovenski dezert iz prošlog veka: Starinski recept za najlepši koh kojeg ne znate kad je dosta

Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke 

KOH PO STAROM PROVERENOM RECEPTU foto: Shutterstock / Tanya Stolyarevskaya

U staroj Jugoslaviji često su na trepezama bile poslastice koje se spremaju brzo, lako i bez mnogo skupih sastojaka. Kako je svaka kuća imala svoja jaja, dovoljno je bilo da imate mleko, šećer i eto ukusnog dezerta.

 

Jedan od njih definitivno je bio i koh, danas pomalo zaboravljen kolač, koji možete spremiti veoma brzo, a njegov ukus je takav da će vas odmah podsetiti na one bezbižne dane, kad je najvažnije bilo družiti se, igrati napolju.

Potrebno je za koru:

 

8 jaja

8 kašika šećera

8 kašika griza

2 kašike brašna

 

Priprema:

 

Umutiti jaja sa šećerom, dodati griz i brašno. Sve lepo sjediniti. Peći koru oko pola sata na 220 stepeni (možda i duže u zavisnosti od šporeta)

 

RECEPT ZA KOH KOJI VRAĆA U DETINJSTVO foto: Shutterstock/ltummy

Za preliv:

 

2 l mleka

10 kašika šećera

2 vanilin šećera

 

Priprema:

 

Prokuvati mleko sa šećerom i vanilinim šećerom i preko vruće kore preliti vruć preliv. Ostaviti da upije nekoliko sati a onda uživati u ovom savršenom starinskom kolaču.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće