Slatki kupus spada u čorbasta jela koja se ili obožavaju ili odbacuju već zbog mirisa, ali uz pažljivo birane začine i kvalitetnu pripremu, postići ćete fenomenalan ukus.
Na našim prostorima, kupus je jedna od glavnih zvezda jesenje trpeze.
Pripremali ga za turšiju ili pravili jednostavnu kafansku kupus salatu, on je praktičan, ukusan i uvek poželjan na porodičnoj trpezi, ali čorbastu varijantu , poznatu i kao sladak kupus, ne vole svi. Međutim, kako je u pitanju vrlo zdrava namirnica, vreme je da se to promeni!
Kupus spada u niskokalorične namirnice: u 100 grama sadrži 25 kalorija, a čak 92 odsto ovog povrća je voda. On obiluje vitaminima, na prvom mestu C, K i B6, a u najvećoj meri od minerala ima kalijum i mangan. Važno je pomenuti i obilje folata, čiji je kupus odličan izvor.
Zbog svog bogatog sastava, kupus je odličan izbor za jačanje kostiju, imuniteta, borbu protiv upalnih procesa u organizmu, smanjenje holesterola, mršavljenje... Zato ga pripremite na sledeći način i uživaćete u svim njegovim blagodetima!
Sastojci:
- 2 kg kupusa
- 150 g crnog luka
- 300 g šargarepe
- 400 g piletine
- 4 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1,5 kašičica suvog začina
- 1/2 kašičice mlevene paprike
- 1/2 kašičice bibera
- voda po potrebi (250-800 ml)
Priprema
- Sitno iseckajte crni luk i šargarepu, pa prodinstajte crni luk dok ne bude staklast. Potom dodajte šargarepu i posolite i ostavite da se krčka 3-4 minuta poklopljeno.
- Ubacite dobro opranopileće meso isečeno na manje komade.
- Ubacite polovinu isečenog kupusa, promešajte, pa stavite poklopac i dinstajte 3-4 minuta.
- Zatim dodajte sve začine, promešajte, dinstajte još 3 minuta, pa dodajte i ostatak kupusa, promešajte i poklopite. Ostavite da se krčka 5-10 minuta, sve dok ima vode koju će pustiti kupus.
- Nakon toga nalijte 250-300 ml vode, promešajte, vratite poklopaj i kuvajte oko 20 minuta, pa dodajte pola litra vode i ostavite da kuva 10-15 minuta.
- Služite uz krutone i mnogo salate.
BONUS VIDEO
Živorad proizvodi neobične rakije od kupusa i piva