vazdušaste i ukusne

U detinjstvu smo ih jeli dok "ne puknemo": Najjednostavniji recept za seljačke uštipke sa sirom koji bude apetit

Nekada su veoma često bile na našoj trpezi, a sada su opet tu da nas svojim ukusom i mirisom vrate u detinjstvo

foto: Shutterstock / GK1982

Nema ništa lepše nego kad ujutru ustanete, a cela kuća miriše na domaće, mekane uštipke sa sirom. Odmah se budi glad i sva čula uživaju čim osete ukus savršeno spremljenih starinskih uštipaka.

 

Uz njih dodajte malo ajvara, pečenice, slanine ili jednostavno samo sipajte šolju jogurta. Uživanju neće biti kraja, a vi nećete moći da prestanete da jedete dok "ne puknete".

 

Za njihovu pripremu vam nije potrebno mnogo znanja ni umeća, a rezultat je takav da jednostavno nećete moći da prestanete da ih jedete.

Potrebno je:

 

  • 500 g mekog brašna
  • 1 kašika šećera
  • kesica suvog kvasca
  • 1 kašika soli
  • 50 ml ulja
  • 300 ml vode
  • sir za punjenje

 

Priprema:

 

U posudu staviti brašno, dodati šećer i kvasac pa promešati. Zatim dodati so, skoro svo ulje i naliti vodu. U početku mešajte varjačom, a kasnije rukom umestite testo.

 

Testo treba da bude lepljivo. Potom ga pospite sa još malo brašna i premesite. Nakon toga ostatak ulja prelijte preko testa, malo premesite još jednom i ostavite da narasta oko sat vremena na toplom mestu.

 

Nadošlo testo sa malo brašna premesiti, pa podeliti na 10 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu. Dok testo odmara pripremite nadev. Sir izdrobite kako biste ga lakše rasporedili posle po mekiki.

 

Svaku lopticu razvući tanko, na prečnik 20 – 25cm i na jednu stranu staviti nadev. Preklopiti drugom stranom i pritisnuti krajeve vodeći računa da ne budu predebeli.

 

Postupak ponoviti sa svim lopticama, a potom ih ostavite pokrivene da stoje dok vi pripremite ulje i dok se tiganj zagreje. Pecite na tihoj vatri sa obe strane u malo ulja.

 

Potrebno je peći ih oko 5 minuta uz povremeno okretanje. Nakon što su gotove stavite ih na papirni ubrus i kad se malo prohlade poslužite uz ajvar, čvarke ili neku drugu domaću pikanteriju.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom