Ovakav sigurno niste jeli. Veoma je zdrav, a o ukusu ne treba raspravljati, već ga morate probati
Od kupusa se lako može pripremiti mnogo ukusnih jela, ali i zimnica u kojoj ćete uživati u hladnim danima.
Iako svi često stavljamo kiseli kupus na tradicionalan način sa vodom i solju ili ako je turšija u pitanju sa šećerom i esencijom ili sirćetom.
Ipak, postoji način da ga spremite na potpuno drugačiji, ali isto tako proveren, dobar način i to bez trunke vode.
Sastojci:
- 1 kg kupusa
- 20 g soli
- 80 g šargarepe
- 2,3 lovorova lista
- biber u zrnu
Priprema:
Za dobar kiseli kupus važno je izabrati svež i čvrst kupus. Sitno ga isecite i stavite u duboku posudu, pa narendajte šargarepu. Pospite kupus solju i počnite da ga gnječite da pusti sok. Veoma je važno da kupus bude sočan, jer ako nema dovoljno soka, morate posebno da pripremite salamuru.
Stavite lovorov list i biber u zrnu na dno tegle i počnite da sabijate kupus. Svaki sloj dobro pritisnete tako da kupus u tegli bude potpuno prekriven sokom.
Stavite teglu u posudu u slučaju da sok curi; Ostavite kupus na toplom, tamnom mestu najmanje tri dana, nepokriven;
Svakog dana (najbolje 2-3 puta dnevno) probušite kupus drvenim štapom (da biste izbegli hemijske reakcije) da biste oslobodili gas. Posle toga, ponovo pritisnite kupus drvenim lopaticom tako da bude prekriven sokom.
Posle 3 dana možete probati kupus. Pokrijte ga poklopcem i stavite u frižider. Ne prosipajte tečnost iz njega.
Savet : Ako sok ne skrije u potpunosti kupus, on će pocrneti i početi da smrdi. Ne možete ništa učiniti da uklonite neprijatan miris. Ako u posudi sa kupusom nema dovoljno tečnosti, fali do kraja 1-2 cm, ne morate da dodate.
Ako nivo tečnosti dostiže samo polovinu potrebnog, kupus se može pokvariti, pa morate dodati rasol. Najlakši način da se pripremi je da se rastvori jedna kašika soli u litru vode. Ovaj rastvor prokuvati, ohladiti i preliti preko kupusa. Možete dodati malo šećera po ukusu.
Bonus video:
Lignje na morski način