Slatko posluženje

Najbrži sitni kolači za slavu: Gnezda sa lešnikom i čokoladom kojima vaši gosti neće odoleti

Bez obzira na to obeležavate li mrsnu ili posnu krsnu slavu, ovaj ljupki dezert biće sjajan dodatak vašoj trpezi.

Čokoladna lešnik-gnezda, slasni sitni kolači za slavsku trpezu koji se pripremaju brzo i lakofoto: Happy window/Shutterstock

Sitni kolači omiljeno su posluženje posle slavskog ručka, a mogućnosti su razne. Obično pripremamo brze kuglice od mlevenog keksa, ali i njih možete prilagoditi tako da izgledaju još lepše.


Jedna od varijanti jesu čokoladna gnezda, kuglice u kojima se napravi udubljenje tako da dobiju oblik gnezda, a potom se filuju čokoladnim nadevom po želji.

 

Za to možete iskoristiti i običan krem, a u slučaju recepta koji vam danas predstavljamo posebnu notu daje ukus lešnika.

Sastojci:

 

  • 300 g mlevenih lešnika (pola za smesu, pola za valjanje)
  • 250 g mlevenog keksa
  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 150 g margarina
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • čokoladni krem po potrebi

*Napomena: U slučaju da slavite posnu slavu, koristite posni margarin, čokoladu i krem.


Priprema

 

  1. Sipajte u šerpu vodu, pa dodajte margarin, izlomljenu čokoladu za kuvanje i šećer i stavite na tihu vatru. Kuvajte uz mešanje dok ne provri i čokolada se ne otopi, pa sklonite odmah i umešajte mleveni keks i 150 g mlevenih lešnika.
  2. Lepo sjedinite, pa stavite u frižider da se rashladi. Čim se stegne, izvadite i sklonite na stranu.
  3. Napravite kuglice od ove smese, pa svaku uvaljajte u još mlevenog lešnika i ređajte po tacni koju ste obložili pek-papirom ili folijom.
  4. Vrhom palca ili drškom varjače napravite udubljenje u svakoj kuglici, tako da dobije oblik gnezda.
  5. Sipajte čokoladni krem u špric za kolače, pa njim punite gnezda.
  6. Staviti u frižider na najmanje 3-4 sata.

 

BONUS VIDEO

Nauči da praviš slavski kolač kao pravi profesionalac