Bez obzira na to obeležavate li mrsnu ili posnu krsnu slavu, ovaj ljupki dezert biće sjajan dodatak vašoj trpezi.
Sitni kolači omiljeno su posluženje posle slavskog ručka, a mogućnosti su razne. Obično pripremamo brze kuglice od mlevenog keksa, ali i njih možete prilagoditi tako da izgledaju još lepše.
Jedna od varijanti jesu čokoladna gnezda, kuglice u kojima se napravi udubljenje tako da dobiju oblik gnezda, a potom se filuju čokoladnim nadevom po želji.
Za to možete iskoristiti i običan krem, a u slučaju recepta koji vam danas predstavljamo posebnu notu daje ukus lešnika.
Sastojci:
- 300 g mlevenih lešnika (pola za smesu, pola za valjanje)
- 250 g mlevenog keksa
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- 150 g margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
- čokoladni krem po potrebi
*Napomena: U slučaju da slavite posnu slavu, koristite posni margarin, čokoladu i krem.
Priprema
- Sipajte u šerpu vodu, pa dodajte margarin, izlomljenu čokoladu za kuvanje i šećer i stavite na tihu vatru. Kuvajte uz mešanje dok ne provri i čokolada se ne otopi, pa sklonite odmah i umešajte mleveni keks i 150 g mlevenih lešnika.
- Lepo sjedinite, pa stavite u frižider da se rashladi. Čim se stegne, izvadite i sklonite na stranu.
- Napravite kuglice od ove smese, pa svaku uvaljajte u još mlevenog lešnika i ređajte po tacni koju ste obložili pek-papirom ili folijom.
- Vrhom palca ili drškom varjače napravite udubljenje u svakoj kuglici, tako da dobije oblik gnezda.
- Sipajte čokoladni krem u špric za kolače, pa njim punite gnezda.
- Staviti u frižider na najmanje 3-4 sata.
BONUS VIDEO
Nauči da praviš slavski kolač kao pravi profesionalac
( Glossy, T.S.R. )