trik koji uvek deluje!

Neka vaš slavski kolač za Svetu Petku bude najlepši do sad: Uz ovaj recept kora neće pucati, a ukus će biti veličanstven

Krsna slava je jedan od najstarijih i najbrižljivije čuvanih običaja kod Srba, a predstojeća – Sveta Petka – šesta je po broju porodica koje je slave kao zaštitnicu svog doma.

Slavski kolač za porodičnu krsnu slavu u Srbijifoto: Felixuss/Shutterstock

U nedelju, 27. oktobra, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Prepodobnu mati Paraskevu, koja je u narodu poznatija kao Sveta Petka, odnosno praznik Petkovdan.


I Svetu Petku prate običaji koji se poštuju prilikom obeležavanja svake slave, što uključuje slavsko žito, sveću, ikonu, naravno, slavski kolač, oko kog se porodica okuplja.


Slavski kolač simbolizuje Hristovo telo i uvek je na središnjem delu slavske trpeze, okruglog oblika i ukrašen figurama od testa, koje predstavljaju želje domaćina za sreću, zdravlje i blagostanje porodice.

Kako da slavski kolač ne pukne?


Koliko god se potrudili oko ukrasa i izgleda slavskog kolača, svima nam se dešavalo da njegova kora pukne prilikom pečenja, zbog čega se jedan deo izdigne iznad površine. Uglavnom se veruje da je problem u brašnu ili kvascu, dok je zapravo jedini krivac manjak vlažnosti.

 

Pucanje kore slavskog kolača je čest problem prilikom pripreme za slavufoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Pucanje testa uglavnom je posledica nedovoljne elastičnosti, koja se postiže dodavanjem tečnosti. Brašno, naime, sadrži proteine, a kada se ono kombinuje s vodom nastaje prava mreža glutena, koji testu daje glatkoću i elastičnost.


Bez dovoljno vode, gluten ne može da se formira koliko je potrebno i test ne može da se rastegne, naraste i da hleb bude onakav kakav želite. Dakle, da slavski kolač ne bi pukao odozgo, obavezno dodajte malo više vode nego inače.


Međutim, čak i kada ste stavili dovoljno vode, ako ste ostavili testo da odstoji pre pečenja, ono se opet isuši, pa se problem vraća, zbog čega je neophodno da ga pokrijete krpom ili folijom. Ključno je da testo bude dovoljno elastično kada ga ubacite u rernu.


Najbolji recept za slavski kolač za Svetu Petku

 

Ukrasi na slavskom kolaču su važni simbolifoto: Creative Family/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 kg mekog brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 100 ml mleka
  • 400 ml vode (po potrebi i više, videćete kad počnete da mesite)
  • 50 g maslaca
  • 2 jajeta


Priprema

  1. Izmrvite kocku kvasca u dublju činiju, pa dodajte malo šećera i 100 ml mleka. Razmutite i ostavite da odstoji oko 10 minuta, dok se kvasac ne "aktivira".
  2. U međuvremenu u drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, dobro promešajte, pa postepeno sipajte u posudu sa kvasce.
  3. Nalijte, uz mešanje, vodu, jaja i otopljen maslac, pa počnite da mesite, najpre varjačom, a zatim rukom. Najbolje je da mesite tako što ćete laganim pokretima razvlačiti testo na jednu stranu, zatim ga urolati, a onda okrenuti drugu stranu i ponoviti. Zahvaljujući tome, dobićete vazdušastiji slavski kolač.
  4. Ostavite da odstoji na toplom mestu oko 30 minuta, pa premesite, oblikujte i ukrasite i pecite u rerni prethodnoj zagrejanoj na 200°C oko 45 minuta ili dok ne porumeni, u zavisnosti od rerne.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nauči da praviš slavski kolač kao pravi profesionalac