nije mogla da obuzda emocije

Ni Dajanina smrt, ni "annus horribilis": Ovo je jedino što je "ledenu" kraljicu Elizabetu u javnosti dovelo do suza

Tokom sedam decenija vladavine kraljice Elizabete II, ona se susrela s mnogim krizama i ličnim i državnim problemima, ali je tek nekoliko puta viđena kako plače u javnosti.

Kraljica Elizabeta briše suze u Portsmutu 1997.foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

Pokojna kraljica Elizabeta II, koja je vladala Velikom Britanijom 70 godina i 214 dana, verovatno će ostati upamćena kao omiljeni monarh njene zemlje.


Bila je vladarka uvek na visini zadatka, koja je poštovala sva pravila i protokole iako se neočekivano i mlada našla na tronu, a pored toga što je i u kriznim trenucima uvek imala reakciju kakvu je javnost očekivala, bila je poznata po svojoj suzdržanosti i mirom koji je zadržavala u svakoj situaciji.


Ali ni ona nije bila od kamena.

U nekoliko prilika, čak i naizgled najhladnija kraljica na svetu nije uspela da ostane čelična i disciplinovana, pa je pustila suze. Ni lične tragedije i problemi nisu je doveli do toga, kao ni sahrana njene bivše snahe princeze Dajane, niti 1992, godina u kojoj su se nizale krize i koju je sama nazvala annus horribilis, već – saosećanje.

 

Kraljica Elizabeta II vladala je duže od 70 godinafoto: EPA PHOTO WPA POOL/NICOLAS ASFOURI

Prvi put je Elizabeta II viđena kako plače u javnosti 1966. godine. Nakon što je lavina hiljade tona otpada iz rudnika u Aberfanu, malom selu u Velsu, ubila 116-oro dece i 28-oro odraslih, kraljica je otišla da razgovara s preživelima i da izjavi saučešće porodicama stradalih. Tada nije uspela da zadrži suze.


Ona je fotografisana kako pušta suze u javnosti i tokom ceremonije povlačenja iz službe Kraljevske jahte "Britanija" u Portsmutu 1997, a gajila je veliku naklonjenost ovom plovilu koji je sama porinula 1953. godine.

 

Kraljica Elizabeta II plaže cveće za stradale u Aberfanu 1966. godinefoto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Elizabeta je pustila suze i 2002. godine, na Danu sećanja, nakon minuta ćutanja za britanske vojnike stradale u ratovima. Iz istog razloga je zaplakala i na Danu sećanja 2019, nakon što je položila prvi venac od cvetova maka ispred ratnog spomenika Kenotaf.


Ona je viđena sa suzama u očima i 2016, takođe zbog poginulih vojnika i ranjenih ratnih veterana, kada je bila okružena porodicama onih koji su služili u Puku vojvode od Lankastera, čija je ona bila glavna pukovnica.

 

BONUS VIDEO

Princ Filip otkrio kakva je bila kraljica Elizabeta II