(recept)

Lepše od baklave, sočne i neodoljive: Carigradske tatlije od griza – preliveni kolač koji miriše na jug

Jedan od omiljenih kolača orijentalnog porekla u staroj Jugoslaviji priprema se vrlo jednostavno i brzo, a ukus mu je fenomenalan.

Tatlije sa kokosovim brašnomfoto: Merima Sara Ebip/Wikimedia Commons

Na našim prostorima ima mnogo popularnih poslastica koje su došle iz turske kuhinje, a među dezertima koji su omiljeni na jugu Srbije, u Makedoniji i u Bugarskoj svakako su tatlije.


U pitanju je veoma sladak kolač, ukusa sličnog baklavi, koji se uglavnom pravi od brašna, ulja, seckanih oraha i suvog grožđa, ali postoji mnogo varijanti klasičnog recepta za tatlije.


Jedna od jednostavnijih su carigradske tatlije od griza, kakve su bile vrlo popularne u staroj Jugoslaviji, a pripremale su se vrlo jednostavno i brzo.

Sastojci:

 

  • 1,25 l mleka
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 400 g griza
  • 100 g putera
  • 80 g šećera
  • 8 jaja
  • Za sirup:
  • 1 kg šećera
  • 0,5 l vode
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 limun
  • kokosovo brašno po ukusu


Priprema

 

  1. Zagrejte mleko, pa mu dodajte vanilin šećer (2 kesice).
  2. Kad provri, ukuvajte lagano griz. Kad se griz zgusne, skinite ga s vatre i ohladite.
  3. Umutite penasto puter i šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje, a zatim i ohlađen griz.
  4. Dobro promešajte tako da dobijete glatku, kompaktnu masu.
  5. Pleh podmažite puterom, pa od smese uzimajte male delove, oblikujte kolačiće i ređajte po plehu. Ukrasite viljuškom ili nekim pečatom za kolače ili makar jagodicom pritisnite kolač na sredini.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne porumeni.
  7. U međuvremenu kilogram šećera prelijte vodom, dodajte mu vaniliin šećer i isečen limun. To kuvajte dok ne dobijete gust sirup, pa njim prelijte pečene tatlije, pospite kokosovim brašnom i ostavite ih da se hlade.

BONUS VIDEO

RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine