recept za par minuta

Pikantan umak na vašoj trpezi: Tirosalata je neizostavni grčki recept, a ješćete je kao prilog svakom jelu

Ako volite ukus sira i paprike, probajte grčki recept za pikantno predjelo tirosalatu.

Tirosalata je ukusan umak od sira i paprikefoto: Studiovd/Shutterstock

Tirosalata je veoma ukusna salata koju možete jesti kao prilog uz ručak ili čak samo sa hlebom, a u grčkoj kuhinji se obožava.

 

Ovo predjelo u Grčkoj možete naći pod mnogim imenima ― Tirosalata, Tirohtipiti, Tirokafteri, ali je to jedno isto predjelo, koje se sprema jednostavno i predstavlja ukusan i pikantan umak neponovljivog ukusa.

 

Sastojci:

 

  • 500 gr tvrdog sira
  • 200 gr kiselog mleka
  • četvrt šoljice maslinovog ulja
  • 1-2 ljute paprike

 

Priprema:

  1. Očistite paprike od semenki i stavite ih u blender. Sameljite ih sitno.

  2. Dodajte kiselo mleko i samo 2-3 puta blenderom promešajte smesu. Izmrvite sir i dodajte ga u smesu, pa ponovo blendajte.

  3. Smesu prebacite u posudu i dodajte maslinovo ulje u ne tako jakom mlazu, uz neprestano mešanje špatulom, dok se maslinovo ulje ne upije u smesu.

  4. Čuvajte tirosalatu u kutiji za hranu sa poklopcem u frižideru. 

Služite tirosalatu kao umak uz slani obrokfoto: Shutterstock, Studiovd

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Ako volite ukus sira i paprike, probajte grčki recept za pikantno predjelo tirosalatu.