recept za par minuta

Bez kora & tako kremasta: Mlečna grčka galatopita jede se i hladna i topla (RECEPT)

0

Ova mlečna pita je vrlo jednostavna za pripremu, a pravi je biser grčke kuhinje i njihov omiljeni slatkiš.

Galatopita je slasna mlečna pita koju Grci obožavaju
Galatopita je slasna mlečna pita koju Grci obožavajufoto: PhoebeG/shutterstock

Ako volite Grčku i grčke recepte, obavezno isprobajte ovaj lagani recept za preukusnu slatku grčku pitu, tzv. galatopitu.

 

Ova mlečna pita tako je slasna i jednostavna za pripremu, a verovatno da već sve sastojke imate kod kuće.

 

Uverite se zbog čega je Grci rado i često spremaju, a i vama će postati rutina!

 

Sastojci:

 

  • 1250ml mleka (5 šolja)
  • 170g šećera
  • pola kašičice cimeta
  • narendana kora od pola narandže
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jajeta + 2 žumanceta
  • 150g griza
  • 50g putera + 15g otopljenog putera + još malo da zamastite kalup
  • med, šećer u prahu, cimet (za posipanje, opciono)

 

Priprema:

 

  1. Zagrejte rernu na 175°C. Namastite obruč za tortu (23cm) puterom i ostavite sa strane.
  2. U činiji umutite mutilicom jaja, žumanca i polovinu količine šećera dok smesa ne postane penasta i ostavite sa strane.
  3. U veću šerpu sipajte mleko, ostatak šećera, narandžu, vanilu i cimet i kuvajte. na umerenoj temperaturi. Sklonite potom kad je mleko zagrejano i kutlačom vrelo mleko dodajite smesi s jajima, konstantno muteći mutilicom.
  4. Kada ste dodali polovinu smese s mlekom jajima, sve prespite nazad u šerpu i vratite na kuvanje na umerenoj temperaturi.
  5. Postepeno dodajite griz, neprestano muteći smesu da se ne skori.
  6. Krem će početi da se zgušnjava, a vi mešajte dok se ne stvore mehurići. Kuvajte jedan minut od momenta kad krenu da se stvaraju veliki mehuri u smesi. Morate mešati žustro. Sklonite potom s ringle i dodajte puter naseckan na kockice i sve sjedinite.
  7. Smesu sipajte u namašćen kalup i izravnajte površinu kašikom. Dodajte otopljen puter na vrh i premažite četkicom za premazivanje.
  8. Pecite 50 minuta ili do zlatne boje koja vuče na braon. Ostavite barem 45 minuta da se ohladi pre pečenja i serviranja. Biće vrlo mekana i kremasta dok se ne ohladi, a tad postaje strukture slične pudingu.
  9. Služite sa medom, šećerom, cimetom...

 

Napomena grčkih domaćica: Galatopita može stajati do 4 dana u frižideru.

 

Biće vrlo mekana i kremasta dok se ne ohladi, a tada je strukture poput pudinga
Biće vrlo mekana i kremasta dok se ne ohladi, a tada je strukture poput pudingafoto: PhoebeG/shutterstock

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Kakva je sezona u Grčkoj ove godine?

 

makonda-tracker