Kraljica među jednostavnim jelima definitivno je ta čuvena musaka
Ako ste na početku kuvarskog zanata ili želite da počnete da kuvate za svoju porodicu, a to do sada niste radili sigurno ste u potrazi za jednostavnim receptima s kojima ne možete pogrešiti.
Jedan takav, za musaku, omiljeno jelo mnogih Srba upravo je pred vama. Ako pratite ove smernice vrlo lako ćete napraviti jelo na kojem će vam zavideti i mnogo iskusnije domaćice.
Detaljno pročitajte recept, pripremite sve što je potrebno, a onda krenite u akciju.
Potrebno je:
- 1 kg krompira
- 500 gr mešanog mlevenog mesa
- 1 šargarepa
- glavica crnog luka
- dva čena belog luka
- so po ukusu
- biber po ukusu
- suvi biljni začin po ukusu
- malo mleka
- malo pavlake
- 1 jaje
- mast/ulje
Priprema musake - korak po korak
I korak - očistite luk, šargarepu, iseckajte na kockice
II korak - stavite luk da se dinsta dok ne postane staklast, pa mu dodajte mleveno meso i začine i dinstajte sa malo vode oko pola sata
III korak - oljuštite kromapir ili tikvice. Ako su u pitanju tikvice isecite ih na kolutove, posolite i ostavite da se ocede od vode nekih 15, 20 minuta. Ako je krompir samo ga isecite na kolutove, ne mnogo debele i poređajte u tepsiju koju ste malo podmazali uljem. Krompir treba da pokrije dno posude. Poslite ga.
IV korak - meso koje je već skoro gotovo prespite u tepsiju, sipajte ga i lepo rasporedite preko krompira.
V korak - ostatak krompira poređajte odozgo, malo začina stavite i stavite u rernu da se peče na 220 stepeni desetak minuta
VII korak - prirpemite preliv - jaja, pavlaku, mleko umutite, pa prelijte preko musake kad je izvadite nakon desetak minuta
VIII korak - vratite u rernu i pecite oko pola sata, dok se ne napravi lepa zlatna korica.
Nakon što je gotovo izvadite, ostavite da se malo ohladi, pa secite na kocke i uživajte u njenom savršenom ukusu.
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće