prefektna

Kako se pravi musaka korak po korak? Savršen recept za onu sa krompirom ili tikvicama s kojim sigurno nema greške

Kraljica među jednostavnim jelima definitivno je ta čuvena musaka 

RECEPT ZA MUSAKU KORAK PO KORAK foto: Shutterstock/Bartosz Luczak

Ako ste na početku kuvarskog zanata ili želite da počnete da kuvate za svoju porodicu, a to do sada niste radili sigurno ste u potrazi za jednostavnim receptima s kojima ne možete pogrešiti.

 

Jedan takav, za musaku, omiljeno jelo mnogih Srba upravo je pred vama. Ako pratite ove smernice vrlo lako ćete napraviti jelo na kojem će vam zavideti i mnogo iskusnije domaćice. 

 

Detaljno pročitajte recept, pripremite sve što je potrebno, a onda krenite u akciju. 

Potrebno je:

 

  • 1 kg krompira
  • 500 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 šargarepa
  • glavica crnog luka
  • dva čena belog luka
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • suvi biljni začin po ukusu
  • malo mleka
  • malo pavlake
  • 1 jaje
  • mast/ulje

 

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA MUSAKU KORAK PO KORAK foto: GK1982/Shutterstock

Priprema musake - korak po korak

 

I korak - očistite luk, šargarepu, iseckajte na kockice

 

II korak - stavite luk da se dinsta dok ne postane staklast, pa mu dodajte mleveno meso i začine i dinstajte sa malo vode oko pola sata

 

III korak - oljuštite kromapir ili tikvice. Ako su u pitanju tikvice isecite ih na kolutove, posolite i ostavite da se ocede od vode nekih 15, 20 minuta. Ako je krompir samo ga isecite na kolutove, ne mnogo debele i poređajte u tepsiju koju ste malo podmazali uljem. Krompir treba da pokrije dno posude. Poslite ga.

 

IV korak - meso koje je već skoro gotovo prespite u tepsiju, sipajte ga i lepo rasporedite preko krompira. 

 

V korak - ostatak krompira poređajte odozgo, malo začina stavite i stavite u rernu da se peče na 220 stepeni desetak minuta

 

VII korak - prirpemite preliv - jaja, pavlaku, mleko umutite, pa prelijte preko musake kad je izvadite nakon desetak minuta

 

VIII korak - vratite u rernu i pecite oko pola sata, dok se ne napravi lepa zlatna korica. 

 

Nakon što je gotovo izvadite, ostavite da se malo ohladi, pa secite na kocke i uživajte u njenom savršenom ukusu. 

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće