korisni trikovi

Kako odabrati najbolji avokado? Prezreo možete samo da bacite, a nezreo ćete dugo čekati

Kupovina avokada može da deluje kao lutrija, ali je odabir idealnog zapravo prilično jednostavan ako znate nekoliko važnih pravila.

Avokado je odličan izbor i za dijetu i ako jednostavno brinete o svom zdravlju i ishrani.foto: Shutterstock/Larisa Blinova

Avokado odavno nije neka egzotična voćka koju gledamo samo na televiziji, ali mnogi još uvek ne znaju kako se on bira prilikom kupovine.

 

Stručnjaci su saglasni da je avokado i te kako poželjan u ishrani jer je u pitanju jedan od najboljih izvora zdravih masti i nudi mnogo zdravstvenih prednosti.

 

Zašto treba jesti avokado?

 

U samo 100 grama ploda avokada nalazi se:

  • 2 g proteina
  • 6,7 g biljnih vlakana
  • 8,53 grama ugljenih hidrata (ali samo 0,66 grama šećera)
  • 4,66 grama masti i od toga 2,126 grama zasićenih masti

 

Pravilan odabir avokada je ključan foto: Africa Studio/Shutterstock

Tu je i obilje folata, kalijuma, vitamina C, K, B5 i B5, a brojna istraživanja pokazala su da ovaj plod treba da bude deo raznovrsne i uravnotežene ishrane.

Međutim, ako nema te iskustva u kupovini avokada, moguće je da ćete kupiti nedovoljno zreo plod ili pak prezreo koji vam nije koristan koliko je mogao biti. Kako odabrati najbolji i savršeno zreo avokado?

 

4 stvari koje otkrivaju zrelost avokada


1. Boja

 

Najbolji avokado ima tamnozelenu do skoro crnu koru, a onaj koji će sazreti tek za 3-4 dana ima svetliju nijansu zelene.


2. Tekstura kore

 

Avokado koji je sazreo ima kvrgavu koru, dok je nezreo mekaniji.

 

Avokado tost je odlično rešenje za zdrav doručak bogat korisnim mastimafoto: Jmcanally, Shutterstock

3. Čvrstoća

 

Što je avokado zreliji, to će biti mekši kad mu se nežno pritisne kora. Ipak, upamtite: nikad ne bi trebalo da osetite udubljenja ili preterano kašastu teksturu kada proveravate zrelost ove voćke. Ako znate da ćete avokado jesti tek za 3-4 dana, ali želite da ga kupite odmah kako biste iskoristili sniženje, izaberite onaj čvršće kore.


4. Stabljika

 

Ako je stabljika još uvek na plodu, povucite je. Primetite li otpor ili vidite da je deo na kom se nalazila svetlozelen, taj avokado nije spreman za jelo. Ukoliko se stabljika skida lako i područje oko nje je svetlozeleno, ona je plod savršen. S druge strane, ako primetite da je oko stabljike smeđe ili tamnozeleno, znači da je prezreo.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta je lavlja dijeta?