detaljno objašnjenje

Protiv bora, akni, iritacija... Za svaki problem s kožom postoji savršeno ulje za lice – pronađite pravo i blistaćete

Ulje za lice sve je popularniji proizvod u nezi kože jer je ponuda tako široka da nudi rešenje za svaku "muku" koju imate kada je reč o zdravlju i izgledu vašeg lica. Koje je idealno ulje za vas i kako se ono koristi pravilno, saznajte u nastavku.

Ulja za lice sadrže vitamine i esencijalne masne kiseline koje pospešuju jačanje kožne barijere.foto: Prostock-studio/Shutterstock

Ulja za lice mogu da funcionišu kao emolijensi, odnosno da dodaju vlažnost koži, ili kao okluzivi, proizvodi koji je u koži zadržavaju tako što formiraju film i fizički blokiraju gubitak vode.


Svako ulje za kožu ima jedinstvenu kombinaciju esencijalnih hranljivih materija i masnih kiselina koje neguju i revitalizuju kožu jačanjem i popravkom libidne barijete unutar spoljašnjeg sloja kože.


Zašto treba koristiti ulje za lice?


Mnogi pogrešno veruju da ako imaju masnu kožu treba da izbegavaju ova ulja, a zapravo je trik u tome da pronađete baš ono koje odgovara vašim potrebama.

Ovi proizvodi imaju razne uloge, pa uz to što koži pružaju dodatni sloj zaštite za čuvanje hidriranosti, oni mogu da:

 

  • stimulišu proizvodnju kolagena, odnosno dovedu do smanjenja i prevencije bora,
  • štite kožu od slobodnih radikala,
  • posvetljuju kožu i podstižu njenu svežinu i sjaj i
  • stvaraju vlažni završni sloj pre pudera li uz njega.

 

Ulja za lice pružaju osećaj negovane kože, održavaju funkciju barijere i štite kožu od gubitka vlage i spoljašnjih uticaja. foto: / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta "radi" koje ulje za lice?

 

  • Arganovo ulje. Lagano ulje koje sastoji od masnih kiselina, vitamina E i linolinske kiseline, sastojaka koji zajedno sprečavaju gubitak vlažnosti omekšavaju spoljašnji sloj kože.
  • Ulje čajevca. Antiseptička dejstva ulja čajevca pomažu u kontroli prirodne priizvodnje sebuma u koži. Pošto je u pitanju eterično ulje, treba da se razblaži pre nanošenja kako bi se sprečile iritacije, a preporuuje se da se potraže preparati koji sadrže ulje čajevca umesto da se ono samo stavlja na lice.
  • Jojoba ulje. Ima ultraumirujuće i antizapaljensko dejstvo, koje pomaže u rešavanju brojnih problema s kožom. Budući da dovodi proizvodnju prirodnih ulja kože u ravnotežu, možete ga koristiti ako imate akne ili ste im skloni.
  • Ulje šipka. Nežno i puno antioksidanasa fitonutrijenata koji čuvaju zaštitnu barijeru kože, ovo ulje je hvaljeno i zbog blistavosti koje pruža licu! Takođe, čuva kožu od iritacija.
  • Ulje marule. Sadrži ključne aminokiseline za smanjenje transepidermalnog gubitka vlage i hrani i hidrira kožu, održavajući funkciju zaštitne barijere.
  • Kokosovo ulje. Poznato je po tome što povećava hidrataciju i održava kožu elastičnom, ali imaju u vidu da je komedogen, tj. da može da dovede do začepljenja pora, pa ne bi trebalo da se koristi češće od jednom nedeljno, naročito ako vam je lice masno.

 

Kokosovo ulje ima široku primenu u domaćinstvu, a ono namenjeno negovanju lica je posebno popularnofoto: Zulfiia Ishmukhametova / Alamy / Alamy / Profimedia

Koje ulje za lice treba da koristim za određeni tip kože?


Poznato je da ulja kokosa i šipka pomažu u ublažavanju stanja poput ekcema, dok se za vrlo osetljivu kožu preporučuju ulja koja sadrže kamilicu i lavandu jer su veoma nežna i smanjuju iritacije.


Ako vam je koža sklona aknama i masna, koristiće vam antimikrobna svojstva ulja jojobe i čajevca, koji pomažu u kontroli i smanjenju bakterija koje dovode do pojave akni.

U slučaju da vam je koža kombinovana, prijaće vam ulje marule, koje ima nemasnu teksturu i brzo se upija, što je idealno za sve probleme s kojima se ovaj tip kože nosi.


Kada je reč o anti-aging efektu, od pomoći mogu biti šipak i maslinovo ulje, jer su bogati hranljivim materijama i mogu da spreče znakove preranog starenja.

 

Ulja za lice sadrže vitamine i esencijalne masne kiseline koje pospešuju jačanje kožne barijere.foto: Kolesnikov Sergii / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako se koristi ulje za kožu?


Opšte je pravilo da se proizvodi nanose po redosledu gustine, odnosno da počnemo s najlakšim i završimo najgušćim, najtežim. Takođe, dobra je ideja da sačekate makar jedan minut između svakog sloja proizvoda kako biste mu omogućili da prodre u potpunosti.


Budući da je ulja za lice najgušći proizvod i treba mu najviše vremena da se apsorbuje, njega nanesite poslednjeg, posle seruma i hidratantne kreme. Za maksimalnu hidrataciju, možete ulje za kožu pomešati s hidratantnom kremom ili ga naneti odmah posle nje kako biste "zaključali" vlažnost u koži.


Iako može da se upoterbljava svaki dan, razmislite o tome da ga sačuvate za noć, jer ulje za lice može da učini SPF manje efikasnim, a do sad smo naučili da je zaštitni faktor postao neophodan čak i tokom zime.

 

Pravilan redosled nanošenja proizvoda za negu lica na kožu tokom dnevne i večernje beauty rutinefoto: Glossy, Canva

Da bi ulje za lice dalo svoj pun efekat, najvažnije je da se koristi pravilno.


Korak po korak uputstvo za upotrebu ulja za lice:

  • Nanesite nekoliko kapi na dlan i ne preterujte s količinom.
  • Protrljajte dlanove kako biste zagrejali ulje.
  • Utapkajte ulje u kožu, nešto pritiskajući dlanovima lice i vrat.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Kako se u nezi koristi pirinčana voda?