Predstavljamo vam recept za ukusnu, izdašnu i superzdravu večeru od samo 347 kalorija po porciji, s mnogo vlakana, zdravih masti, proteina, vitamina, minerala... posle koje ćete biti siti dugo!
Ako pokušavate da se rešite viška kilograma, nijedan lekar niti nutricionista neće vam preporučiti preskakanje obroka, gladovanje i rigorozne dijete.
S druge strane, većina će preporučiti raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, kojom obiluju sveže povrće i zdravi proteini i izvori masti, a sve to pruža ova jednostavna grčka salata sa sardinama, koja je odličan izbor za večeru.
Sardine su poznate po tome što su vrlo poželjna namirnica u ishrani svakoga ko brine o svom zdravlju jer obiluju omega-3 mastima, vitaminima D, B12 i B3, zatim kalcijumom, magnezijumom, cinkom, gvožđem, fosforom...
Posle njih ćete biti siti i ako ih jedete bez ičega, ali ako im dodate ukusnu i zdravu salatu koju smo pronašli na sajtu EatingWell, povećaćete količinu vlakana u svojoj večeri, pa će i osećaj sitosti trajati duže!
Grčka salata sa sardinama
Sastojci:
(za 4 porcije)
- 2 konzerve sardina
- 3 kašike limunovog soka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 2 kašičice suvog origana
- ½ kašičice crnog bibera
- 3 paradajza srednje veličine
- 1 veliki krastavac
- 400 g leblebija iz konzerve
- ⅓ šolje mrvljenog feta sira
- ¼ glavice crnog ili crvenog luka
- 2 kašike seckanih maslina
Priprema
- Pomešajte u činiji sok od limuna, ulje, beli luk, origano i biber, pa dobro umutite dok se ne sjedini.
- Tome dodajte paradajz i krastavac, sečene na veće komade, zatim proceđene leblebije, izmrvljen feta sir i sitno sečene masline i crni ili crveni luk, pa promešajte dobro.
- Podelite na četiri tanjira i u svaki ubacite sardine preko salate.
Nutritivna vrednost (po porciji):
- 347 kalorija
- 18 g masti
- 30 g ugljenih hidrata
- 17 g proteina
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Riba na terijaki način i povrće u tempuri