životna priča

Mnogi krive – "Supermenovu kletvu": Životna priča obožavanog glumca je potresna, a jedan trenutak promenio je sve

Kristofer Riv rođen je na današnji dan pre 72 godine, a njegova velika karijera okončana je nakon nezgode koja ga je prikovala za kolica.

Kristofer je ostao paralizovan do kraja životafoto: Flashback FM/Youtube printscreen

Čuveni holivudski star bio je poznat ne samo kao talentovan glumac, već i kao strastveni aktivista.

 

Njegova karijera dostigla je vrhunac kada je postao svetski poznat po ulozi Supermena, ali sudbina mu je drastično promenila život nakon nesrećnog pada sa konja 1995. godine, koji ga je ostavio paralizovanog od vrata nadole.

 

Umesto da se povuče, Riv je postao simbol borbe za prava osoba sa invaliditetom i posvetio ostatak života podizanju svesti o povredama kičmene moždine, a njegova snaga i odlučnost inspirisali su mnoge širom sveta.

 

Rođen 25. septembra 1952. u Njujorku i odrastao u Nju Džerziju, svoj talenat i ljubav prema glumi Kristofer Riv otkrio je kada mu je bilo tek 9 godina.

 

Nakon završenih studija na Univerzitetu Kornel, 1976. debitovao je svojom prvom ulogom na Brodveju. Samo dve godine nakon toga dolazi uloga po kojoj je ostao poznat do kraja života – u pitanju je legendarni "Supermen", kog je igrao u još tri nastavka.

 

Tvorci "Supermena" bezuspešno su tragali za pravim glumcem, sve dok nisu naišli na Riva, kog su angažovali samo 35 dana pred početak snimanja.

 

Mada se Kristofer pribojavao da će njegova isuviše vitka figura biti problem, producenti su predložili da se posluži lažnim mišićima koje bi nosio ispod odela, što je on – odbio.

 

Riv je bio sjajan u ulozi Supermenafoto: Flashback FM/Youtube printscreen

Umesto toga, započeo je poseban režim ishrane i treninga zahvaljujući kom je u roku od dva meseca uspeo da nabaci 14 kilograma. U tom vremenskom periodu fizionomija mu se do te mere izmenila, da su neke scene sa početka morali da snimaju ponovo.

 

Nakon toga za Kristofera počinju da se nižu ponude za snimanje visokobudžetnih filmova, no on ih je sve odbijao. Posvetio se nezavisnoj produkciji i igrao izričito kompleksne role.

 

Početkom osamdesetih svoju slavu i društveni uticaj Riv je iskoristio u svrhu ekološkog i aktivizma za ljudska prava. 

 

Velika nesreća promenila je sve

 

Godina 1995. označava veliku prekretnicu u njegovom životu. Naime, kao već utreniran i iskusan jahač glumac je učestvovao u jednoj konjičkoj trci.

 

Njegov život više nikada nije bio istifoto: Featureflash Film Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Njegov konj Bak preskočio je uspešno dve prepreke na putu, a kada je naišao na treću samo se ukopao, što je tada četrdesettrogodišnjeg Riva zbacilo sa konja.

 

U silnom padu glumac se dočekao na glavu, a od udarca su mu smrskana dva gornja pršljena u kičmi, što je značilo da mu lobanja i kičma više nisu povezani. To je ono što neki lekari nazivaju frakturom vešala (ponekad izaziva smrt usled gušenja).

 

Riv je ostao na intenzivnoj nezi pet nedelja dok se borio sa nekoliko komplikacija opasnih po život. Kada se oporavio, lekari su mu rekli da je njegova povreda izazvala paralizu od ramena nadole. Izgubio je osećaj u 90% svog tela i više nije mogao sam da diše bez pomagala.

 

Ostao je paralizovan do smrti 2004.foto: Profimedia

Nakon nesreće, spremao se za operaciju kojom bi mu lobanja ponovo bila pričvršćena za kičmu - operacija je bila toliko rizična da je imao samo 50% šanse da preživi.

 

Ovo mu je palo veoma teško, a kasnije je otkrio ko mu je najviše pomogao u tim trenucima - u pitanju je njegov blizak prijatelj, sada već pokojni gluma Robin Vilijams.

 

– Ležao sam na leđima, smrznut, nesposoban da izbegnem najmračnije misli. Onda, u posebno tmurnom trenutku, vrata su se otvorila i užurbano je ušao zdepast momak sa plavim šeširom i žutom hirurškom haljinom i naočarima, koji je govorio ruskim akcentom. Objavio je da je moj proktolog (lekar rektuma) i da mora odmah da me pregleda – ispričao je Riv.

 

Zamasirani čovek bio je niko drugi do Vilijams, koji je oponašao lika kog je igrao u filmu "Devet meseci".

 

– Prvi put od nesreće, nasmejao sam se. Moj stari prijatelj mi je pomogao da znam da ću nekako biti dobro – zaključio je Kristofer.

 

Nakon nesreće, Riv je postao vodeći zagovornik istraživanja povreda kičmene moždine. Neumorno je radio na promovisanju medicinskog napretka, posebno na kontroverznim istraživanjima matičnih ćelija. Nadao se da će jednog dana pronaći lek za paralizu i druge bolesti, poput dijabetesa, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

 

Supermenova kletva

 

Kletva Supermena jedna je od verovatno najpoznatijih urbanih legendi.

 

Naime, teoretičari zavere veruju da je prokletstvo prouzrokovalo da nekoliko glumaca koji su igrali ulogu Supermena poginu na neočekivane načine ili pak dožive nesreću poput Riva.

 

Kažu da je kletva sada toliko poznata, da je producentima zapravo teško da pronađu glumce koji bi želeli da igraju Supermena!

 

Džordž Rivs umro je pod čudnim okolnostimafoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Život Kristofera Riva čini veliki deo ove teorije zavere, ali i njegov kolega Džordž Rivs ima svoju ulogu u njoj. Naime, on je igrao "Čoveka od čelika" na TV-u, ali nekoliko dana pre nego što je trebalo da se venča, umro je od prostrelne rane iz vatrenog oružja. Smrt je proglašena samoubistvom, ali oko njegove smrti postoje kontroverze.

 

Teorija ide toliko daleko, da se čak priča da je Kejt Bosvort, koja je glumila Lois Lejn u filmu "Supermen se vraća" iz 2006. okrivila prokletstvo za svoj raskid sa Orlandom Blumom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dženifer Lopez i Ben Aflek