(recept)

Nećete ni osetiti da nema mesa: Pljeskavice od pasulja posle kojih satima nećete biti gladni

Umesto klasičnih pljeskavica od mlevenog mesa, sve su popularnije zdrave alternative od tikvica i sočiva, a jedan od najjednostavnijih i korisnijih načina jeste da meso zamenite pasuljem.

Ukusne domaće pljeskavice od pasulja odlična su zamena za klasične od mlevenog mesafoto: Dementieva Iryna/Shutterstock

Pljeskavice se mogu napraviti na razne načine, pa meso odavno nije prvi izbor kada želimo da se počastimo njima, a odličan trik je upotreba pasulja kao dominantne namirnice.


Ova superzdrava mahunarka ima 143 kalorije u 100 g, a sadrži značajne količine proteina, ugljenih hidrata (sa samo 0,34 g šećera u 26,22 g ugljenih hidrata!), masti, kao i obilje biljnih vlakana, koji pomažu da duže ostanemo siti.


Uz to, u pasulju ćete pronaći mnogo vitamina B1, B6, E i K, zatim cink, selen, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, a ima i nizak glikemijski indeks!

 

Zato su pljeskavice od pasulja odličan izbor ako želite da smršate, sprečite nagli skok šećera posle obroka i posvetite se svom kardiovaskularnom zdravlju.

 

Kako se prave pljeskavice od pasulja?
 

Pasulj može da zameni meso u pljeskavicama, baš kao i tikvice i sočivofoto: Shutterstock/denio109

Sastojci:

 

  • 300 pasulja
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • pola struka praziluka
  • 1 jaje
  • 2 kriške hleba
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • malo mleka za umakanje hleba
  • pola kašičice mlevene paprike
  • so i biber po ukusu
  • ulje po potrebi


Priprema

  1. Skuvajte pasulj, pa ga dobro iscedite i usitnite u blenderu.
  2. Potom iseckajte što sitnije crni i beli luk i praziluk, pa ih dodajte pasulju.
  3. Umačite starije kriške hleba u mleko, pa ih ocedite dobro prstima i izmrvljene dodajte mešavini s pasuljem.
  4. Sipajte u to umućeno jaje, pa dodajte brašno, prašak za pecivo, so, biber i mlevenu papriku. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
  5. Vadite kašikom, pa spuštajte u vrelo ulje, u njemu malo oblikujte kašikom i pržite s obe strane dok ne porumeni.

Služite uz kuvan ili pečen krompir i salatu po izboru.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koji pasulj je najbolji u Srbiji?