+ recept

Da li se u seckani kupus prvo stavlja sirće ili ulje? Ako pravite ovu grešku salata će dobiti potpuno drugačiji ukus

Trik koji čini veliku razliku u ukusu jedne 

RECEPT ZA KAFANSKU KUPUS SALATU foto: Ildi Papp/Shutterstock

Ako volite da jedete sveže salate onda se na vašem spisku sigurno često nalazi kupus salata.

 

Mnogi je spremaju brzinski ne vodeći preterano računa o tome koji sastojak sipaju kada u nju.

 

Upravo tada se pravi jedna greška zbog koje salata nema isti ukus. Iako možda mislite da nema veze da li ste u nju prvo stavili so, sirće pa ulje ili so, ulje, pa sirće grešite. 

Stručnjaci savetuju da u salatu uvek prvo stavite ulje, jer će ono sprečiti da izađu vitamini iz ovog vrlo zdravog povrća. Ako prvo stavite sirće ono može da izvuče sve vitamine i vaša salata će nutritivno biti mnogo slabija nego ako prvo stavite ulje.

 

Recept za kafansku kupus salatu

 

  • kupus (sitno seckan)
  • so
  • ulje (maslinovo)
  • sirće (jabukovo ili limunov sok)
  • šećer na vrh kašičice
KUPUS JE IZUZETNO BOGAT VITAMINIMAfoto: Cozy Home/Shutterstock

Priprema:

 

Kupus izrendajte na sitno, dodajte so na vrh kašičice i isto toliko šećera. Izgnječite kupus rukama i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Sipajte ulje, da obložite salatu, a potom i sirće. Promešajte i dodajte još malo soli na kraju.

 

Bonus video:

Da li znate da može da se napravi rakija od kupusa?