Kremastiju i ukusniju poslasticu sigurno godinama niste probali
Marlenka torta je jedan od onih kolača koji ne poznaju granice zemalja. Njen ukus je takav da je jedu čak i oni koji nisu ljubitelji slatkiša, ali je priprema poprilično zahtevna.
Upravo to je razlog da je još više ljudi vole. Pravi se obično u specijalnim prilikama i u njoj se uživa svim čulima.
Napravite ovu ukusnu poslasticu po kojoj je čak i jedna reklama dobila ime.
Ovo je recept za Marlenka tortu koji je minimalno izmenjen, ali je ostalo sve isto. Filovi su kremasti, a kore savršene.
Kora:
- 600 g brašna
- 120 g maslaca
- 3 kašike meda
- 250 g šećera u prahu
- 1 ravna kašika sode bikarbone
- 1 kafena kašičica sirćeta
- 2 velika jaja
Sastojci za fil:
1 kondenzovano mleko kuvano u konzervi u vodenoj kupelji
250 g maslaca
500 ml mleka
2-3 kašike šećera
1 puding od vanile
seckani orasi i čokolada
Recept za Marlenku i postupak za testo :
U posudu stavite maslac, med, šećer u prahu i zagrejte uz mešanje, pa dodajte kašiku soda bikarbone koji ste prethodno u šoljici pokapali kašičicom sirćeta i promešali.
Na tihoj vatri kuvajte dok ne dobije lepu braonkastu boju, pa sklonite sa vatre, i ostavite da stoji 5 min. Povremeno mešajte, a zatim dodajte umućena jaja.
Nakon toga postepeno dosipajte brašno sve dok se ne umeša sva količina.
Dok možete mešajte kašikom, a kad kad se stvrdne mesite rukom na radnoj površini. Prethodno je zaspite brašnom.
Dok je toplo podelite na 6 jednakih delova i svaki od njih rastanjite na deblijnu od oko 2 mm i ostavite da malo odstoji. Najbolje na pek papiru to uraditi da se ne bi zalepilo.
Svaku koru pecite vrlo kratko na 180-190 stupnjeva, 4-5 minuta, a potom ih izvadite iz pleha i ostavite na ravnu površinu da se ohlade
Priprema fila:
Skuvajte puding bez šećera i ohladite ga na sobnoj temperaturi. Karamelizovano kondenzovano mleko (koje je najčešće zaslađeno) i koje smo uvarili i ohladili ranije ili dan pre, umešajte sa maslacem
Umućeni maslac sa kondenzovanim mlekom kašiku po kašiku dodajte u puding i nakon sjedinjavanja sastojaka.
Filovanje:
Na svaku koru dodamo kašiku dve fila i ređamo ih jednu na drugu. Na kraju, tortu obložiti mlevenim orasima i topljenom čokoladom. Ovu poslasticu napraviti obavezno dan ranije da bi mogla da upije kora tečnost i omekani.
Bonus video:
Zasladite se slaninom