Po njoj je reklama dobila ime: Recept za Marlenka tortu sa medom - najlepšu jugoslovensku poslasticu koja budi uspomene

0

Kremastiju i ukusniju poslasticu sigurno godinama niste probali 

NAJLEPŠI RECEPT ZA MARLENKU
NAJLEPŠI RECEPT ZA MARLENKU foto: Youtube Printscreen / snamivkusno

Marlenka torta je jedan od onih kolača koji ne poznaju granice zemalja. Njen ukus je takav da je jedu čak i oni koji nisu ljubitelji slatkiša, ali je priprema poprilično zahtevna.

 

Upravo to je razlog da je još više ljudi vole. Pravi se obično u specijalnim prilikama i u njoj se uživa svim čulima.

 

Napravite ovu ukusnu poslasticu po kojoj je čak i jedna reklama dobila ime.

 

Ovo je recept za Marlenka tortu koji je minimalno izmenjen, ali je ostalo sve isto. Filovi su kremasti, a kore savršene.

 

Kora

 

  • 600 g brašna
  • 120 g maslaca  
  • 3 kašike meda
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 ravna kašika sode bikarbone
  • 1 kafena kašičica sirćeta
  • 2 velika jaja

 

Sastojci za fil:

 

1 kondenzovano mleko kuvano u konzervi u vodenoj kupelji

250 g maslaca

500 ml mleka 

2-3 kašike šećera 

1 puding od vanile

seckani orasi i čokolada

Recept za Marlenku i postupak za testo :

 

U posudu stavite maslac, med, šećer u prahu i zagrejte uz mešanje, pa dodajte kašiku soda bikarbone koji ste prethodno u šoljici pokapali kašičicom sirćeta i promešali.

 

Na tihoj vatri kuvajte dok ne dobije lepu braonkastu boju, pa sklonite sa vatre, i ostavite da stoji 5 min. Povremeno mešajte, a zatim dodajte umućena jaja.

 

Nakon toga postepeno dosipajte brašno sve dok se ne umeša sva količina.

Dok možete mešajte kašikom, a kad kad se stvrdne mesite rukom na radnoj površini. Prethodno je zaspite brašnom.

 

Dok je toplo podelite na 6 jednakih delova i svaki od njih rastanjite na deblijnu od oko 2 mm i ostavite da malo odstoji. Najbolje na pek papiru to uraditi da se ne bi zalepilo.

 

Svaku koru pecite vrlo kratko na 180-190 stupnjeva, 4-5 minuta, a potom ih izvadite iz pleha i ostavite na ravnu površinu da se ohlade 

 

Priprema fila:

 

Skuvajte puding bez šećera i ohladite ga na sobnoj temperaturi. Karamelizovano kondenzovano mleko (koje je najčešće zaslađeno) i koje smo uvarili i ohladili ranije ili dan pre, umešajte sa maslacem

 

Umućeni maslac sa kondenzovanim mlekom kašiku po kašiku dodajte u puding i nakon sjedinjavanja sastojaka.

 

Filovanje:

 

Na svaku koru dodamo kašiku dve fila i ređamo ih jednu na drugu. Na kraju, tortu obložiti mlevenim orasima i topljenom čokoladom. Ovu poslasticu napraviti obavezno dan ranije da bi mogla da upije kora tečnost i omekani.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

makonda-tracker