Savršen izbor za doručak i večeru u svakom porodičnom domu
Pikanterije od testa su među omiljenim jelima u gotovo svakoj porodici. Domaćice se trude da stalno ugađaju svojim ukućanima, a pravljenje kiflica, buhtli, pogačica je nešto s čim nema greške.
Ukoliko i vi i vaši ukućani uživate u ukusnim specijalitetima od testa priganice mogu da budu odličan izbor za doručak, večeru ili u situacijama kada vam ponestane hleba.
Uz jedan trik one neće biti masne i svi će hvaliti vaše umeće za pravljenje ovog preukusnog jela.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 300 ml vode
- paketić svežeg kvasca
- 1 kafena kašičica soli
- 1 kafena kašičica šećera
- 1 supena kašika lozovače ili šljivovice
Priprema:
U toplu vodu stavite kvasac sa malo šećera i brašna i pustite da nadođe. Zatim dodajte kašiku rakije, a onda i brašno i so. Testo bi trebalo da bude ređe teksture – gušće nego za palačinke, a ređe nego za kiflice.
Lepo umesite testo, a onda ga ostavite da stoji na toplom mestu oko pola sata kako bi testo lepo nadošlo. Posle toga varjačom energično prođite kroz testo (da bi bilo što šupljikavije).
U dublju šerpu sipajte ulje, pa kad se zagreje u njega spuštajte komadiće testa koje ste izvadili kašikom. Pre nego što ćete odvaditi testo za svaki priganicu kašiku spustite u hladnu vodu. Ako vam testo nije okruglo, popravite ga prstima, pa ga spuštajte u vruće ulje.
Kad priganice porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite dok su tople.
Bonus video:
Zasladite se slaninom