miris doma

3 najlepša recepta za domaće štrudle koje su mekane kao duša, spremaju se brzo & lako, a mirisom vraćaju u detinjstvo!

Postoji nešto posebno u mirisu sveže pečenih domaćih štrudli koji nas vraća u detinjstvo, podsećajući na tople jesenje i zimske dane provedene u bakinoj kuhinji.

3 najlepša recepta za domaće štrudle koje morate probati!foto: Youtube / Printscreen / mojamalakuhinja

Svaka štrudla, bilo da je sa makom, šljivama ili orasima, nosi u sebi neodoljivi ukus tradicije i ljubavi.

 

Ove poslastice ne samo da bude uspomene, već su i jednostavne za pripremu, pa u njima možete uživati brzo i lako, baš kao nekada kod bake.

 

U nastavku vam donosimo tri recepta koji spajaju nostalgični duh prošlih vremena sa praktičnošću moderne kuhinje.

 

1. Domaća štrudla sa makom

 

Štrudla sa makom je oličenje domaće kuhinjefoto: berni0004/Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 jaje

 

Fil:

  • 250 g mlevenog maka
  • 150 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer

 

Priprema:

  1. Zamesite testo od brašna, kvasca, mleka, šećera, omekšalog putera i jaja. Ostavite da naraste 1 sat.
  2. Za fil, pomešajte mak sa mlekom i šećerom, pa kratko kuvajte dok ne zgusne.
  3. Razvijte testo, premažite filom od maka i urolajte. Pecite štrudlu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.

 

2. Štrudla sa šljivama

 

Štrudla može biti i sa šljivamafoto: Tupungato/Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 200 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 jaje

 

Fil:

  • 400 g suvih ili svežih šljiva
  • 100 g šećera
  • Sok od 1 limuna
  • 1 kašičica cimeta

 

Priprema:

  1. Zamesite testo od brašna, kvasca, mleka, šećera, omekšalog putera i jaja, i ostavite da naraste.
  2. Suve šljive sitno iseckajte, pomešajte sa šećerom, limunovim sokom i cimetom.
  3. Razvijte testo, rasporedite fil od šljiva i urolajte. Pecite štrudlu na 180°C oko 30-35 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

 

3. Štrudla sa orasima

 

Štrudla sa orasima je vanvremenski klasik kuhinjefoto: Bakina kuhinja

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 jaje

 

Fil:

  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica ruma

 

Priprema:

  1. Zamesite testo kao i u prethodnim receptima i ostavite da naraste.

  2. Fil pripremite tako što orahe pomešate sa šećerom, mlekom i rumom.

  3. Razvijte testo, premažite filom od oraha i urolajte. Pecite štrudlu na 180°C oko 30-35 minuta dok ne porumeni.

Sve tri štrudle možete posuti prah šećerom nakon pečenja za dodatnu slatkoću!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dezert iz najluđih snova