U danima jeseni, neizostavno na red stižu prehlade i virusi, pa je poželjno staviti izbor hrane na vrh liste prioriteta.
Dok se polako opraštamo od leta i idemo u susret hladnijim mesecima, važno je i da se fokusiramo na nutritivnu ishranu uz sve potrebne vitamine i minerale.
Kako ističe doktor opšte medicine Donald Grant, postoje prave kombinacije namirnica za jesen i zimu koje će nam pomoći da ojačamo imunitet i ostanemo zdravi.
Jesenja & zimska hrana koju treba jesti
Doktor Grant savetuje da hranu postavimo kao prioritet koji će nam pomoći u izgradnji imuniteta.
Povrće koje je sjajan izvor vlakana, dobro za varenje, rad creva, bogato vitaminom A i C jeste korensko povrće, poput šargarepe, krompira, cvekle, celera, rotkvice...
Grant, piše Express, ističe i značaj citrusnog voća u hladnijim danima, poput narandže, limuna i grejpfruta, bogatim vitaminom C, koji je važan nutrijent za imuni sistem i produkciju kolagena.
Osim toga, žitarice od celog zrna neizostavne su u ishrani, poput pšenice, pirinča i kinoe. Ugljeni hidrati, vlakna, gvožđe i magnezijum se nalaze u celom zrnu, te su zato važan deo uravnotežene ishrane.
Doktor se osvrće i na mlečne proizvode, koji su zbog kalcijuma i proteina dobra opcija zimi; kalcijum je važan za zdravlje kostiju, a proteini su neophodni za mišiće i rast. Mleko je bogato i vitaminom D, koji prirodno upijamo leti na suncu, a mlčeni proizvodi su stoga korisni zimi kada je napolju hladnije.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
ZA DOBAR IMUNITET JEDNA STVAR JE NEOPHODNA! Onkolog tvrdi: Naučno je dokazano da pozitivno utiče na zdravlje, ALI...