recept za sve prilike

Zamirisaće cela kuća! Austrijski kolač sa šljivama idealan je za dane rane jeseni, a pravi se brzo & lako

Ako volite ukus šljiva u kolaču, napravite ovu jesenju poslasticu koja se topi u ustima.

Austrijski kolač od šljiva je pravo savršenstvo ukusafoto: hlphoto/Shutterstock

Kada je sezona šljiva, prava je šteta ne iskoristiti ih u ukusnim kolačima, idealnim za septembarski slatki užitak. Austrijski kolač sa šljivama prava je stvar za ljubitelje slatkiša, a priprema se više nego jednostavno.

 

Možete koristiti "meru na čaše" ili da provereno verite na kuhinjskoj vagici.

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi!

 

Sastojci:

 

  • 10-12 manjih šljiva
  • 10 kašika (140 gr) neslanog maslaca
  • 2/3 šolje (150 gr) šećera
  • 4 veća jaja, na sobnoj temperaturi
  • 1/4 šolje + 2 kašike pavlake (ili 1/4 šolje mleka, ako nemate pavlaku pri ruci)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta
  • 1.5 šolja (200 gr) brašna
  • 1.5 kašičica praška za pecivo
  • prah-šećer za posipanje


 

Priprema:

  1. Mutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Ostavite sa strane.

  2. U posebnoj činiji umutite maslac i šećer, dodajte žumace, jedno po jedno, mutite do gušće smese (oko 3-5 minuta).

  3. Dodajte pavlaku, vanilu i cimet. Mutite do homogene smese.

  4. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa to dodajte smesi i opet mutite dok ne bude homogeno.

  5. Umešajte belanca kašikom.

  6. Pleh obložite pek-papirom ili ga namastite, pa spatulom unesite smesu.

  7. Prepolovljene šljive poređajte na vrh smese, tako da deo sa kožicom ide ka unutra, a ne morate ih gurati u smesu jer će same potonuti tokom pečenja.

  8. Na 180 stepeni pecite kolač oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatne boje. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Gotov je kad čačkalica izađe čista.

  9. Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač