Nećete verovati koliko je jednostavan za pripremu, a svaki zalogaj će vas osvojiti svojom mekoćom i kremastom teksturom.
Ako tražite recept za savršeno mekani, kremasti domaći hleb, prepun sira koji se topi u ustima sa bogatim ukusom belog luka, onda ste na pravom mestu!
Ovaj brzi hleb savršen je izbor za sve prilike – bilo da vam treba nešto uz čorbu, salatu, ili kao glavno jelo uz dobru čašu vina.
Spoj toplog, mirisnog testa, rastopljenog sira i aromatičnog belog luka stvoriće pravu eksploziju ukusa koja će očarati vaša čula.
Testo za hleb
- 300 g brašna za hleb
- 140 ml toplog mleka
- 6 g instant suvog kvasca
- 15 g (1,5 kašika) šećera
- 1 jaje sobne temperature
- 1,5 kašičice soli
- 20 g neslanog putera sobne temperature
- 2 kašike krem sira sobne temperature
- Sos od belog luka
- 70 g neslanog putera sobne temperature
- 2 kašike mlevenog belog luka
- 1 kašik meda (može biti šećer)
- 1 g peršuna
Preliv
Pre pečenja
- Jaje
Nakon pečenja
-
10 g (1 kašika) rastopljenog putera
-
Peršun
Priprema
- U jednu posudu sipajte mleko, kvasac i šećer pa dobro promešajte. Umešajte i jedno jaje, zatim dodajte brašno i so pa sve mešajte prvo kašikom zatim rukama dok ne dobijete homogenu testastu masu.
- Dodajte puter i krem sir pa dobro umesite ponovo. Mesite testo rukama i napravite jednu loptu od testa koju ćete ubaciti u posudu pokrivenu plastičnom folijom da odstoji 1 sat na sobnoj temperaturi.
- Za to vreme u jednu posudu sipajte puter, mleveni beli luk, med i peršun pa sve dobro promešajte.
- Testo razvaljajte oklagijom u oblik četvorougla debljine 6-7 mm. Testo ravnomerno premažite sosom od belog luka, zatim odozgo pospite rendanom mocarelom.
- Zatim podelite na 12 jednakih delova i naslažite ih jedan na drugi. Ubacite ih u kalup čijem promeru odgovaraju tako da idu jedan ispred drugoga i formiraju oblik hleba. Prekrijte plastičnom folijom i neka stoji 20-30 minuta.
- Potom premažite odozgo jajetom, pa ubacite u rernu zagrejanu na 170 stepeni da se peče oko 30 minuta.
- Kada izvučete iz rerne odmah premažite puterom i pospite iseckanim peršunom. Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Spemite slavni srpski hleb