Osim brašna, najvažnije je koliko je testo pre pečenja odstojalo
Iskusni pica majstori retko kada žele da otkrivaju svoje tajne, a ona koja često muči sve domaćice koje uprkos dobrom receptu i dalje ne mogu da naprave picu kao u piceriji leži u izboru tipa brašna, ali i dužini stajanja, pre nego što napravite od njega picu i stavite je da se peče.
Osim toga, važna je i temperatura na kojoj se peče, jer profesionalne peći mogu da postignu veće temperature nego što se može dobiti u šporetu za svakodnevnu kućnu upotrebu.
Jedan pica majstor je ipak rešio da otkrije bar deo tajne, a vi ako želite da spremate picu po receptu profesionalca pogledajte o čemu je reč.
Potrebno je:
- 1 kg brasna tip 00 (može se naći u velikim marketima)
- 550 ml vode
- 30g soli
- 1 kašičica šećera
- 50 dl maslinovog ulja
- 1 kesica suvog kvasca (10 g svežeg)
Priprema:
U hladnu vodu sipati malo brašna, šećer, kvasac, pa postepeno dodavati brašno sve dok se ne dobije gusta smesa. Potom dodati maslinovo ulje i mešati uz dodavanje brašna sve dok se ne dobije lepo mekano testo. Istresite ga na pobrašnjenu podlogu i još malo domesite.
Ostavite da odstoji oko pola sata, a onda izvadite iz posude i podelite na loptice. Od ove količine brašna obično ispadne oko 4,5 komada. Zatim ih stavite u frižider da stoje najmanje 24 do 48 sati.
Nakon toga ih možete vaditi iz frižidera i nikako nemojte da ga oklagijom tanjite. To lagano uradite prstima, rukama, kružnim pokretima. Preko testa mažete paradajz pelat, šunku, kačkavalj, pečurke i origano.
Picu je najbolje peći na tempearaturi do 300 stepeni, ukoliko imate tu opciju na svojoj rerni. Ako nemate stavite na maksimalnu temperaturu. Picu treba ubaciti u vrelu rernu.
U zavisnosti od rerne pica se peče 10 do 15 minuta, ali svakako kad je izvadite proverite da li je gotova.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Recept za pileća krilca