predivna haljina

Pravi razlog zbog kog je unuka kraljice Elizabete ponela njenu haljinu kao venčanicu nije divni omaž kako se mislilo

Beatris od Jorka se udala u haljini bake, kraljice Elizabete II, ali iako se mislilo da je to njen divan gest, iza svega se krio drugačiji razlog.

Princeza Beatris ponela je na svom venčanju haljinu kraljice Elizabete II, koja je tada još uvek bila živafoto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Najstarija ćerka princa Endrua i Sare Ferguson, princeza Beatris od Jorka, udala se za Edoarda Mapelija Mocija ispred nekolicine članova porodice 17. jula 2020. U to vreme bile su na snazi stroge mere socijalne distance, pa je kraljevska porodica to ispoštovala.

 

Kraljica Elizabeta II tada je i dalje bila živa, pa je prisustvovala ceremoniji venčanja, u palati Sent Džejms, nakon čega je usledio prijem u baštama Bakingemske palate.

 

Na venčanju je Beatris odala lep omaž svojoj baki, noseći njenu staru haljini i tijaru da sve kompletira.

 

Ova haljina donela joj je mnogo aplauza i komplimenata, a mnoge je oduševilo što je ponela upravo bakinu haljinu.

 

Ipak, komentatorka kraljevske porodice Marlen Kenig otkrila je da je odabir ove vintidž haljine zapravo čitav splet okolnosti, a ne njena inicijalna želja za odavanjem počasti kraljici. 

 

Haljina kraljice Elizabete koju je kasnije ponela i njena unuka Beatris od Jorkafoto: Doug Peters / PA Images / Profimedia

 

Zbog čega je Beatris nosila bakinu haljinu?

 

Kako se navodi, ona je trebalo da nosi drugu haljinu na svom venčanju. Ipak, zbog pandemije virusa korona, dizajniranje njene haljine je stopirano.

 

Kraljica je tu spasila svoju unuku i prihvatila Beatrisin zahtev da nosi originalnu Norman Hartnel večernju haljinu, koja je potom prekrojena da odgovara nevesti tri nedelje kasnije.

 

Njena haljina nije bila završena i sve je stopirano jer dizajneri zbog kovida nisu mogli da rade. Zato joj je baka dala svoju divnu haljinu i bili su u mogućnosti da je prilagode za mladu — rekla je komentatorka.

 

 

Karantin koji je tada bio aktuelan značio je da je Beatris morala da ostane i bez cipela. Cipele koje je htela da nosi nisu bile gotove i odlučila se za stari par.

 

Nije nosila nove cipele, što se nikom ne dešava na venčanju. Verovatno su bile skoro gotove, ali dizajner nije mogao da uradi ništa više, nije mogao da ih dovrši.

 

Garderoberka pokojne krajlice Ejndžela Keli kompletirala je autfit kraljičinom tijarom, koju je ona nasledila od bake, kraljice Meri, koja je preminula 1953. godine.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

PRVE SLIKE SA VENČANJA MINISTARKE ĐEDOVIĆ: U ruci bidermajer od poljskog cveća, venčanica duga, elegantna, čipka i cirkoni