predivna, veličanstvena

NIKADA je nije probala, bila je izgubljena: Rezervna venčanica princeze Dajane predstavljena posle više od 40 godina

0

Tajna, izgubljena venčanica princeze Dajane predstavljena je javnosti posle 43 godine od kraljevskog venčanja sa Čarlsom

Princeza Dajana na venčanju sa Čarlsom, današnjim kraljem
Princeza Dajana na venčanju sa Čarlsom, današnjim kraljemfoto: Quadrillion Publishing / Avalon / Profimedia

Tada ne sluteći kakav je brak i sudbina čekaju, Dajana Spenser se udala 29. jula 1981. godine za tadašnjeg princa Čarlsa u venčanici koja je proglašena,"najstrože čuvanom tajnom u istoriji".

 

Čitavo kraljevsko venčanje imalo je veliku anticipaciju, bio je to događaj veka, a o njemu se piše i dan-danas, decenijama kasnije.

 

Venčanica princeze Dajane bila je prava  misterija sve do dana venčanja, a bila je u sefu kako bi ostala tajna do poslednjeg momenta.

 

Nju je dizajnirao bračni par Elizabet i Dejvid Emanuel, a haljina od tafta u boji slonovače bila je izvezena šljokicama, čipkom sa naborima i 10.000 bisera, te je procenjena na 115.000 dolara.

 

Želeo sam da haljina simbolizuje da ona ulazi kao ledi Dajana Spenser, a izlazi iz katedrale Svetog Pavla kao princeza od Velsa. Sve se radilo o pretvaranju Dajane u princezu iz bajke — rekao je Dejvid svojevremeno za Vog..

 

Ipak, Elizabet je otkrila da se paralelno sve vreme radilo na još jednom modelu. Kako je Elizabet Emanuel objasnila, rezervna haljina morala je da bude spremna za slučaj da se nešto dogodi prvoj, odnosno venčanici koju danas ceo svet dobro pamti.

 

Dajana je nosila veličanstvenu venčanicu, ali imala je još jednu
Dajana je nosila veličanstvenu venčanicu, ali imala je još jednufoto: Anwar Hussein / Avalon / Profimedia

Ona je istakla i da bi Dajana ponela drugu haljinu da je nekako do javnosti dospelo kako izgleda glavna, s obzirom na to da su mediji modne dizajnere pratili u stopu otkako je otkriveno da će oni biti ti koji će kreirati venčanicu veka.

 

U to vreme želeli smo da budemo potpuno sigurni da će haljina biti iznenađenje ― rekla je Elizabet, koja je na ovom modelu sarađivala s tadašnjim suprugom Dejvidom, za People 2011. godine. ― Da su otkrivene tajne glavne haljine, Dajana bi verovatno morala da nosi drugu.

 

Druga venčanica bila je toliko tajna da čak ni članovi kraljevske porodice nisu znali za nju.


Dajana je nije probala. Nikad nismo ni pričali o njoj. Želeli smo da budemo sigurni samo da imamo još nešto, to je bilo više zbog našeg mira ― iskrena je ona.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cote de Texas (@jonibwebb)

 

Kako je nešto kasnije, u intervjuu za Daily Mail, izjavila Emanuelova, rezervna haljina ledi Di je potom ― nestala! Ovaj model nije ni završen u potpunosti, već je sašiveno samo tri četvrtine venčanice, a osnovni kroj je tek trebalo ukrasiti čipkom. Nakon što je venčanje prošlo i više nije bilo potrebe za njom, ni sama Elizabet nije mnogo razmišljala o njoj.


Ne znam jesmo li je prodali ili odložili negde. Bilo je to jako zauzeto vreme. Sigurna sam da ćete se pojaviti jednog dana ― rekla je ona svojevremeno.

 

 

Spektakularna rezervna venčanica je ugledala svetlost dana

 

Koristeći stare skice i nacrte, haljina koja se pre 43 godine nije pojavila u javnosti ipak je završena! Elizabet Emanuel je rešila da završi ovu haljinu i napokon javnosti pokaže kako je izgledala rezervna Dajanina venčanica.

 

Ova veličanstvena venčanica je "oživela" ipak, a biće izložena u Virtuelnom interaktivnom muzeju princeze Dajane.

 

Rene Plant, direktorka i kustos ovog muzeja, kazala je za magazin People zbog čega je ta haljina sada izložena u muzeju.

 

Nikad nismo videli tu haljinu na Dajani i mislili smo da bi bilo lepo barem je zamisliti na njoj.

 

U videu pogledajte kako ona izgleda:

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Jovan Pavlović: Svirao sam srpske pesme na svadbi norveške princeze

 

makonda-tracker