GODIŠNJICA BRAKA LETICIJE I FELIPEA

Nije sve išlo po planu: Najskuplja kraljevska venčanica u istoriji zamalo da bude UNIŠTENA baš na njihov dan

0

Skoro su proslavili 20 godina braka, a njihovo venčanje bilo je jedno od najspektakularnijih u istoriji kraljevskih venčanja

Španska kraljica Leticija
Španska kraljica Leticijafoto: PPE / ddp USA / Profimedia

Kralj Felipe i kraljica Leticija, obeležili su svoju značajnu godišnjicu

22. maja i već su podelili slatke porodične fotografije zajedno sa svojim ćerkama, princezama Leonor i Sofijom kako bi proslavili.

 

Dve decenije nakon venčanja u katedrali Almudena u Madridu, kraljevski par je izgledao voljeno kao i uvek - uprkos tome što su se krajem prošle godine suočili sa tvrdnjama Leticijinog bivšeg zeta da je nekada bio romantično povezan sa njom.

 

Tog 22. maja 2004. godine, mlada je nosila veličanstvenu prusku tijaru, koju je ranije nosila njena svekrva, tada kraljica Sofija, na dan svog venčanja 1962. godine.

 

Kralj Felipe i kraljica Leticija proslavili godišnjicu braka
Kralj Felipe i kraljica Leticija proslavili godišnjicu brakafoto: Casa de S.M. el Rey / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

 

Leticija je izabrala kaskadni buket simboličnog cveća. Cvet jabuke predstavljao je njen rodni region Ovijedo, dok je cvet narandže odavao počast pokojnoj baki njenog muža, grofici od Barselone.

 

Venčanica kraljice Leticije je upamćena kao jedna od najskupljih kraljevskih venčanica svih vremena, za koju se procenjuje da košta impresivnih 6 miliona funti.

 

Venčanje kraljice Leticije i kralja Felipea
Venčanje kraljice Leticije i kralja Felipeafoto: Javier SORIANO / AFP / Profimedia

Venčanica je imala visoku kragnu, duge rukave, V-izrez i preko četiri metra kružni voz. Završena je zlatnim vezom sa prikazom lisne boje i klasova pšenice, detalji sa grba princa od Asturije.

 

Leticija je takođe nosila par dijamantskih minđuša, takođe njene svekrve Sofije i par cipela koje je napravio španski dizajner cipela Pura Lopez.

 

Prilikom odabira dana venčanja vodilo se računa da, prema meteorološkim zapisima, 22. maj decenijama nije registrovna kiša u Madridu.

 

Kraljica Leticija i kralj Felipe - slika sa venčanja
Kraljica Leticija i kralj Felipe - slika sa venčanjafoto: A3471 Boris Roessler / DPA / Profimedia

Prognoze su se izjalovile, a venčanje Felipea de Borbona i Leticije Ortiz ostaće upamćeno po nemilosrdnom pljusku koji je pao na glavni grad Španije.

 

Međutim, potencijalno oštećenje ove skupe haljine svakako je izbegnuto jer je kiša lila dok se samo venčanje održavalo u crkvi, a potom je dan ponovo obećavao i mogli su da nastave sa slavljem.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

 

makonda-tracker