Đevrek, koji se u Istanbulu pravi već stotinama godina, po pravom turskom receptu treba umočiti u posebnu smesu pre nego što ga uvaljate u susam kako bi kora bila savršena.
Među brojnim pecivima koja su nam u prošlosti stigli sa Istoka i odomaćili se na našim prostorima je i đevrek, kružni hlebić sa susamom koji se uglavnom jede za doručak.
U Turskoj se đevreci prodaju kao ulična hrana i jedan su od simbola Istanbula, gde se pravi još od 16. veka i naziva simit, od arapske reči samīd (سميد), što znači "beli hleb".
Postoji mnogo varijanti recepta za đevrek, a mi smo proverili kako ga pravi turska jutjuberka Ajsenur Altan, koju na ovoj platformi prati skoro 700.000 ljudi.
Sastojci:
- 500 g brašna + još 2-3 kašike ako je potrebno
- 1+1/4 šolje vode
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica suvog kvarca
- 1 kašika ulja
- 1/4 šolje vode
- 2 kašike melase (može i med)
- susam za posipanje
Priprema
- Sipajte vodu u dublju činiju, pa dodajte šećer, suvi kvasac i ulje. Razmutite kvasac i ostavite da se "aktivira".
- Dodajte veći deo brašna (ostavite sa strane oko 50 g) i so, pa mesite dok ne dobijete fino testo koje je jedva lepljivo pod prstima. Po potrebi dodajte brašno koje se ostavili sa strane i još 2-3 kašike, ali ako ste zadovoljni testom, ne sipajte više.
- Prebacite na pobrašnjenu površinu, pa napravite dug štap od testa i presecite ga na nekoliko manjih delova. Svaki bi trebalo da bude težak oko 120 g. Premesite svaki od delića i oblikujte u štapić, pa premažite uljem i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoji.
- Potom uklonite foliju, razvucite u još duži i tanji štapić, pa sastavite njegove krave i urolajte, pa oblikujte u đevrek.
- U duboku činiju sipajte vodu, pa dodajte melasu ili, ako je nemate, med, i dobro promešajte. Umačite u tu smesu svaki od đevreka i potom ga uvaljajte u susam.
- Ređajte po plehu obloženom pek-papirom, pa pecite oko 30 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, dok ne poprime zlatnu boju.
Pogledajte kako se pravi ovaj đevrek.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako se pravi čuveni srpski hleb?