borba traje

Sve je počelo bezazlenim simptomima: Potresna ispovest obožavane spisateljice o borbi protiv tumora na mozgu

Iako joj nije davano mnogo šansi, slavna književnica se borila i, uz ogromnu podršku supruga i svoj prepoznatljivi humor, ona je danas nasmejana i u mnogo boljem stanju, iako njena bitka za život i zdravlje još uvek traje.

Sofi Kinsela na potpisivanju knjigafoto: Fotogramma / Splash / Profimedia

Popularna književnica Medlin Sofi Taunli, poznatija kao Sofi Kinsela, autorka je nekih od najuspešnijih čiklit romana proteklih godina.


Autorka serijala "Kupoholičarka" i mnogih drugih bestselera, od kojih su brojni ekranizovani, poznata je po vedrim romanima i zabavnim avanturama njenih junakinja, a mnogi nisu znali kroz kakav je pakao ona lično nedavno prošla.


Spisateljica je sada dala intervju za ABC News i u njemu otkrila da se suočila s tumorom na mozgu, koji je teško uticao na njeno pamćenje.

Kako je Sofi Kinsela prepoznala problem?


Kako je istakla, sve je počelo sitnim simptomima, koji su postajali sve teži.


Prvi simptomi koje sam imala bili su u nogama: spoticala sam se, saplitala sam se – istakla je književnica, koja je, inače, mama petoro dece. – Imala sam jake glavobolje i bila vrlo zbunjena. Ali kada sam počela da padam sa stolice, shvatili smo da nešto nije u redu.

 


Kinsela je zakazala pregled, a na njemu je otkriven "agresivan tumor koji brzo raste" u njenom mozgu.


Deset dana kasnije, spisateljica je operisana, a njena operacija trajala je čak osam sati. Tumor je, srećom, uklonjen, ali to je bio tek početak njene bitke. Kako je objasnila, usledilo je lečenje koje je "uticalo na njeno pamćenje i kretanje".


Nisam ništa mogla da uradim – rekla je Sofi. – Morala sam na rehabilitaciju za mnogo različitih oblasti.

 


Njen suprug Henri Vikam morao je stalno da joj "ponavlja stvari" jer bi ih ona zaboravljala, a priznala je da, iako se stanje poboljšalo, još uvek oseća posledice.


Taj izazov nismo prevazišli. Imam praznine u sećanju i nikada se zaista nije vratilo u normalu – objasnila je.

Kinsela je od tada prošla kroz više ciklusa hemioterapije i zračenja, a sada uzima "nedeljne tablete za hemioterapiju kod kuće".

 

 

Podrška supruga i humor u najtežim trenucima


Autorka bestselera ispričala je da se u velikoj meri oslanjana na svog muža tokom ovog teškog iskušenja, a Vikama opisuje kao svog heroja.


Sve vreme je bio sa mnom u bolnici. Jednom sam mu rekla: "Nisi se prijavio za ovo". A on je rekao: "Jesam. I u bolesti i u zdravlju".


Suprug Sofi Kinsele u jednom trenutku je postao vrlo emotivan i uhvatio spisateljicu za ruku.


Privilegija je biti ovde – zaključio je zadržavajući suze.

 


Kinsela je objasnila da se trudila da ostane pozitivna iako joj je predočeno da je njen glioblastom neizlečiv, a tražila je humor gde god je mogla jer je to "njen način".


Morate da pobeđujete tamo gde možete – istakla je. – Već sam idržala više od prosečne osobe.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pomozimo Viktoru kome je dijagnostikovan maligni tumor