Ako ste ljubitelj sataraša, ezme će vam se sigurno dopasti, a još je praktičnije jelo!
Turska kuhinja nudi nam mnogo interesantnih jela od povrća, a jedan od najpoznatijih takvih specijaliteta je meze ezme, koje se može služiti na razne načine, i kao glavno jelo i kao prilog.
Reč "ezme" može da se prevede kao "gnječeno" ili "drobljeno" i tradicionalno se pravi od dobro usitnjenog i (po želji) pasiranog povrća, uz pažljivo birane začine. Priprema se jednostavno, odlično je za vrele letnje dane, služi se hladno i osvežava, ali ako želite, možete i da ga ugrejete kratko.
U pitanju je i vrlo praktično jelo, jer može da se služi:
- kao salata, ako povrće sečete krupnije,
- kao umak, ako povrće ispasirate,
- kao namaz ,uz hleb, tortilju, pitu,
- kao glavno jelo, hladno ili toplo,
- kao sos uz roštilj.
Turski specijalitet ezme možete čuvati u frižideru 24 sata tako da ostane identičnog ukusa, a nakon ovog vremena može da bude pomalo vodenast i izgubi svežinu, ali je i dalje jestiv.
Kako se pravi ezme?
Sastojci:
- 1 glavica crvenog luka
- pola veze peršuna
- 3 zelene paprike
- 1 crvena paprika
- 3 pardajza srednje veličine
- 1 glavica belog luka
- sok od 1 limuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica suve nane
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašičica sumaka
- 1 kašičica čili paste
Priprema
- Iseckajte dobro opran peršun, crveni luk, paprike, paradajz i beli luk. Koliko sitno sečete, zavisi od toga kako želite da servirate ezme. Sve dobro promešajte.
- U drugoj posudi pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, nanu, biber, tucanu papriku, so, sumak i čili pastu i promešajte, pa sipajte u mešavinu seckanog povrća.
Pogledajte kako se pravi ezme.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ručak na zlatiborski način