lepše od sataraša

Ne treba vam šporet, a služi se kao ručak, salata, sos ili umak: Tursko jelo ezme je osvežavajuće, ukusno i neodoljivo

Ako ste ljubitelj sataraša, ezme će vam se sigurno dopasti, a još je praktičnije jelo!

foto: @HungryManKitchen, Youtube Printscreen

Turska kuhinja nudi nam mnogo interesantnih jela od povrća, a jedan od najpoznatijih takvih specijaliteta je meze ezme, koje se može služiti na razne načine, i kao glavno jelo i kao prilog.


Reč "ezme" može da se prevede kao "gnječeno" ili "drobljeno" i tradicionalno se pravi od dobro usitnjenog i (po želji) pasiranog povrća, uz pažljivo birane začine. Priprema se jednostavno, odlično je za vrele letnje dane, služi se hladno i osvežava, ali ako želite, možete i da ga ugrejete kratko.


U pitanju je i vrlo praktično jelo, jer može da se služi:

 

  • kao salata, ako povrće sečete krupnije,
  • kao umak, ako povrće ispasirate,
  • kao namaz ,uz hleb, tortilju, pitu,
  • kao glavno jelo, hladno ili toplo,
  • kao sos uz roštilj.

Turski specijalitet ezme možete čuvati u frižideru 24 sata tako da ostane identičnog ukusa, a nakon ovog vremena može da bude pomalo vodenast i izgubi svežinu, ali je i dalje jestiv.


Kako se pravi ezme?


Sastojci:

 

  • 1 glavica crvenog luka
  • pola veze peršuna
  • 3 zelene paprike
  • 1 crvena paprika
  • 3 pardajza srednje veličine
  • 1 glavica belog luka
  • sok od 1 limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica suve nane
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 1 kašičica sumaka
  • 1 kašičica čili paste


Priprema

 

  1. Iseckajte dobro opran peršun, crveni luk, paprike, paradajz i beli luk. Koliko sitno sečete, zavisi od toga kako želite da servirate ezme. Sve dobro promešajte.
  2. U drugoj posudi pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, nanu, biber, tucanu papriku, so, sumak i čili pastu i promešajte, pa sipajte u mešavinu seckanog povrća.

Pogledajte kako se pravi ezme.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ručak na zlatiborski način