vraća u detinjstvo

Jedan se kuva, drugi čak ni to: 2 najlepša recepta za starinski sirup od višanja, omiljeni sok tokom letnjih vrućina

Nema ništa lepše nego kad je napolju žega, a vi uđete u kuću, napravite hladan sok od višnje i ceo organizam momentalno okrepite

NAJLEPŠI RECEPT ZA SIRUP OD VIŠNJEfoto: Shutterstock / artem evdokimov

Višnje su dobro poznate od davnina po svojim blagotvornim osobinama. Veoma su bogate vitaminima, mineralima i zauzimaju važno mesto u ishrani ljudi.

 

Ipak, budući da kao i trešnje i višnje veoma brzo prođu mnogi se trude da ih sačuvaju za hladnije dane. Neki ih stavljaju u zamrzivač, drugi prave od njih kompote, a ima i onih koji spremaju ukusne sokove koji su savršeni da se njima rashladite tokom letnjih vrućina.

 

Ako i vi volite sok od višnje probajte da ga napravite po ovim receptima i bićete oduševljeni.

Nekuvani sirup od višanja

 

Sastojci:

 

  • 3 kilograma višanja
  • 1,5 litar vode
  • 3 kesice limuntusa
  • šećer (koliko soka toliko šećera)

 

Priprema:

 

Višnje prvo dobro operite. Stavite ih u šerpu i pospite limuntusom, dodajte jedan i po litar vode. Rukama gnječite višnje i košpice će se odvojiti od mesa.Odvojte košpice i ostavite da sok stoji 24 časa.

 

Sutradan procedite sok kroz gazu. Izmerite koliko kilograma soka imate i dodajte toliko kilograma šećera.

 

Ostavite sok da odstoji sa šećerom još 24 časa uz povremeno mešanje kako bi ste pomogli da se šećer rastopi.

 

Sok sipati u staklene flaše i dobro zatvoriti. Čuvati na toplom mestu i potrošiti u roku od 3 meseca jer u njemu nema konzervansa.

VIŠNJE SU I ZDRAVE I BLAGOTVORNE ZA ORGANIIZAMfoto: Shutterstock / Diana Taliun

Recept za kuvani sok od višanja

 

Sastojci:

 

  • 10 kg višanja
  • 4 kg šećera
  • 3 l vode
  • 40 g limuntusa

 

Priprema:

 

Višnje očistiti i oprati, pa izgnječiti i ukloniti košpice. Uzeti širu šerpu, poređati red višanja, pa red šećera i malo limuntusa. Ponoviti postupak dok imate sastojke.

 

Ostaviti na hladnom mestu da stoji jedan dan, uz povremeno mešanje.

 

Potom staviti da se kuva. Tokom kuvanja počeće da se stvara pena koju treba skidati. Nakon oko sat vremena sok je gotov. Tad ga procedite na gazu ako ne želite da ostanu mrvice, a ako volite sa pulpom dovoljno je kroz cediljku.

 

Nakon toga u sok sipati vodu i ponovo zagrevati do ključanja. Staklene flaše oprati, posušiti i staviti u rernu na zagrevanje na 100 C. Vruć sok sipati u vruće boce. Napunjene boce umotati u ćebe i ostaviti da se hlade.

 

Bonus video:

Recept za savršen gulaš