Ako želite da obogatite svoj letnji jelovnik nečim novim i neobičnim, ova okrepljujuća, hladna supaje baš to što vam treba.
U zavisnosti od toga koristite li višnje ili trešnje, biće slatka ili slatko-kisela, a u svakom slučaju – božanstvena!
Topliji dani traže kreativne načine da osvežimo i zasladimo, a u poslednje vreme veoma su popularne hladne supe. Pored čuvanih čorbi od paradajza, tu su i voćne supe, a ova varijanta s trešnjama ili višnjama ima mnogo poklonika.
Ona potiče iz Mađarske i Poljske, gde se pravila uglavnom od kiselih višanja, a u tradicionalnim receptima ona može da sadrži i šlag i kiselu pavlaku, a nekad joj se doda gustina uz pomoć brašna.
U svakom slučaju, mi vam danas predstavljamo verziju hladne supe za koju možete birati hoćete li koristiti višnje ili trešnje, a poseban ukus daju crno vino i jogurt.
Hladna supa od višanja/trešanja
Sastojci:
- 5 šolja vode
- ½ šolja šećera
- ¼ kašičice soli
- ½ šolja crnog vina
- rendana kora polovine limuna
- 230 g višanja ili trešanja (ako stavljate trešnje, sipajte manje šećera)
- 1 šolja gustog jogurta
Priprema
- Očistite trešnje ili višnje i stavite ih u činiju, a koštice u šerpu.
- Nalijte vodu u lanac, preko koštica, pa uključite da se greje do ključanja. Kad proključa, smanjite na srednju vatru, pa kuvajte još pet minuta i potom izvadite koštice iz vode.
- U vodu dodajte šećer, crno vino, so i limunovu koricu, pa ponovo prokuvajte na srednje jakoj vatri oko pet minuta.
- Potom dodajte višnje ili trešnje i pustite da provri, pa smanjite na tihu vatru i ostavite da se krčka oko pet minuta. Sklonite s vatre.
- Sipajte u veliku činiju jogurt, pa u to umešajte tečnost iz supe kad prestane da ključita. Mutite energično dok ne dobijete kompaktnu, glatku smesu. Kad se ohladi, stavite u frižider.
- Pre serviranja ponovo promešajte ili umutite, jer će se jogurt odvojiti od tečnosti.
- Ukrasite svežim višnjama ili trešnjama.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak, a supa je veoma važna!