mađarsko-poljski specijalitet

Osvežavajuća, zdrava & neodoljiva! Hladna supa od trešanja ili višanja – jelo koje morate probati ovog leta

0

Ako želite da obogatite svoj letnji jelovnik nečim novim i neobičnim, ova okrepljujuća, hladna supaje baš to što vam treba.

Hladna supa sa višnjama ili trešnjama
Hladna supa sa višnjama ili trešnjamafoto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

U zavisnosti od toga koristite li višnje ili trešnje, biće slatka ili slatko-kisela, a u svakom slučaju – božanstvena!


Topliji dani traže kreativne načine da osvežimo i zasladimo, a u poslednje vreme veoma su popularne hladne supe. Pored čuvanih čorbi od paradajza, tu su i voćne supe, a ova varijanta s trešnjama ili višnjama ima mnogo poklonika.


Ona potiče iz Mađarske i Poljske, gde se pravila uglavnom od kiselih višanja, a u tradicionalnim receptima ona može da sadrži i šlag i kiselu pavlaku, a nekad joj se doda gustina uz pomoć brašna.

U svakom slučaju, mi vam danas predstavljamo verziju hladne supe za koju možete birati hoćete li koristiti višnje ili trešnje, a poseban ukus daju crno vino i jogurt.

 

Hladna supa od višanja/trešanja

 

Sastojci:

 

  • 5 šolja vode
  • ½ šolja šećera
  • ¼ kašičice soli
  • ½ šolja crnog vina
  • rendana kora polovine limuna
  • 230 g višanja ili trešanja (ako stavljate trešnje, sipajte manje šećera)
  • 1 šolja gustog jogurta

 


Priprema

  1. Očistite trešnje ili višnje i stavite ih u činiju, a koštice u šerpu.
  2. Nalijte vodu u lanac, preko koštica, pa uključite da se greje do ključanja. Kad proključa, smanjite na srednju vatru, pa kuvajte još pet minuta i potom izvadite koštice iz vode.
  3. U vodu dodajte šećer, crno vino, so i limunovu koricu, pa ponovo prokuvajte na srednje jakoj vatri oko pet minuta.
  4. Potom dodajte višnje ili trešnje i pustite da provri, pa smanjite na tihu vatru i ostavite da se krčka oko pet minuta. Sklonite s vatre.
  5. Sipajte u veliku činiju jogurt, pa u to umešajte tečnost iz supe kad prestane da ključita. Mutite energično dok ne dobijete kompaktnu, glatku smesu. Kad se ohladi, stavite u frižider.
  6. Pre serviranja ponovo promešajte ili umutite, jer će se jogurt odvojiti od tečnosti.
  7. Ukrasite svežim višnjama ili trešnjama.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak, a supa je veoma važna!

 

makonda-tracker