opet u žiži

21 obrisan tekst i 6 izmenjenih: Evo šta je pisalo u misteriozno nestalim člancima o "ljubavnici princa Vilijama"

U periodu od 2019. do 2024. godine s britanskih portala nestao je veliki broj tekstova o markizi koja se povezuje s princem Vilijamom, a obrisani su i delovi članaka koji su još uvek dostupni na internetu.

Rouz Hanberi sa suprugom foto: James Veysey/Shutterstock / Avalon / Profimedia

Američki magazin Vulture objavio je rezultate tromesečnog istraživanja o načinu na koji su britanski mediji pisali o Rouz Hanberi, markizi od Čolmondlija, koja se godinama dovodi u vezu s princem Vilijamom, i primetili nešto veoma interesantno.


Veliki broj članaka o ovoj aristokratkinji, inače supruzi Dejvida Roksevidža, markiza od Čolmondlija, obrisan je s britanskih portala, a uz to su nestali i delovi nekih tekstova.


Podsetimo, u medijima se od 2019. spekuliše o odnosu princa Vilijama s Rouz Hanberi, za koju se pisalo da je prijateljica njegove supruge Kejt Midlton i koja s porodicom živi u blizini "Anmer hola", seoske rezidencije princa i princeze od Velsa u Norfolku.

Nakon što se Kejt povukla iz javnosti početkom godine, počele su da kruže razne teorije zavere i nagađanja, a u središtu mnogih bila je Rouz Hanberi, koja je proglašena VIlijamovom "ljubavnicom". Situacija je toliko eskalirala da je markiza pripretila tužbom američkom komičaru Stivenu Kolberu i negirala bilo kakvu aferu s prestolonaslednikom britanskog trona.


Šta je pokazalo istraživanje o izveštavanju o Rouz Hanberi?


Eli Hol, koja se bavi pisanjem o britanskoj kraljevskoj porodici za Vulture, primetila je uklanjanje i ponovno uređivanje novinskih članaka u kojima se pominje Rouz Hanberi, objavljenih u periodu od 2019. do 2024. godine.


Iz ovog vremenskog okvira je, piše ona, obrisana 21 medijska priča, dok je otkriveno šest članaka iz kojih su neke informacije uklonjene pri uređivanju nakon objavljivanja.

 

Princ Vilijam i Kejt Midlton s Rouz Hanberi i njenim suprugomfoto: Stephen Pond / PA Images / Profimedia

Kao mediji koji su brisali ili menjali tekstove navedeni su Daily Express, The Mirror, The Sun, Evening Standard, Tatler, Daily Mail/MailOnline/Mail on Sunday i Guardian.


Većina misteriozno nestalih tekstova nije se direktno bavila glasinama o aferi, piše Holova, već su umesto toga sadržavali aluzije na očigledne tenzije između princeze od Velsa i njene navodne "dugogodišnje najbolje prijateljice".

Na primer, obrisana je priča iz marta 2019, kada je kolumnista Daily Mail-a Ričard Eden pisao o navodnom rivalitetu između Kejt Midlton i Rouz Hanberi. Opisao je markizu kao Kejtinu "seosku rivalku" među aristokratama Istočne Anglije koju britanska štampa naziva Turnip Toffs.

 

Rouz Hanberi sa suprugom foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Nestao je i tekst s portala The Sun, na kom se sličan način opisuje njihov odnos, a navodi se i da je "užasna svađa" zaprepastila njihov izvor.


Da li je slučajno tako veliki broj medija odlučio da briše i menja članke o Rouz Hanberi ili iza toga stoji nečija odluka, pitaju se fanovi kraljevske porodice nakon ovog izveštaja.


Tokom tromesečnog istraživanja, Vulture se obratio ovim medijima za komentar, a odgovorio je samo Guardian.


Ove promene su izvedene nakon internog uredničkog razmatranja, a ne posle eksternog kontakta – kaže portparol ovog portala.


BONUS VIDEO

Šta je Čarls rekao Vilijamu u trenutku kada ga je prestolonaslednik poljubio?