u duhu tradicije

Najlepša starinska petrovdanska slatka pita: Sprema se sa jabukama ili tikvicama, recept sačuvan od zaborava

Srpska pravoslavna crkva i vernici 12. jula obeležavaju praznik svetih apostola Petra i Pavla. 

PETROVDANSKA PITA SA JABUKAMA foto: Shutterstock / A_Lein

Na ovaj veliki praznik koji je u narodu poznatiji kao Petrovdan sprema se jedna od najlepših starinskih poslastica sa jabukama, tikvicama ili bundevom.

 

U zavisnosti od kraja Srbije domaćice koriste neko od ovog voća i povrća, ali svim receptima je jedno zajedničko - spremaju se kao slatak kolač.

 

Ovaj praznik je prožet je brojnim običajima koji se poštuju širom Srbije. Petrovdanska pita sa jabukama oduševiće sve sladokusce istančanog ukusa.

Sastojci:

 

  • 1kg zrelih tikvica, bundeve, tikve ili jabuka
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica cimeta
  • 150 g krupno mlevenih oraha

 

Smesa za premazivanje kora:

 

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 400 ml jogurta
  • 2 kesice vanil šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 100 g griza
  • 500 g gotovih kora za pitu

 

PETROVDANSKA PITA S JABUKAMA foto: Shutterstock

Priprema:

 

Oljuštite tikvice, uklonite semenke i izrendajte ih. Dodajte šećer, cimet i orahe. 

 

Smesa za premazivanje - Umutite jaja, dodjet šećer, jogurt, ulje, vanil šećer, griz i prašak za pecivo.

 

Tom smesom premazati koru, pa preko ređati voće ili povrće koje ste izabrali (tikvice, bundevu, jabuke). Urolajte svaku koru i stavite u pleh koji ste podmazali ili ste ga obložili pek papirom. Pitu pecite na 180 stepeni celzijusa oko 30 minuta.

 

Bonus video:

Majstor otkrio tajnu najboljeg gulaša