Ako volite kremaste dezerte i jedva čekate leto da uživate u laganim letnjim poslasticama čokoladni kolač Džejmija Olivera će vas oduševiti.
Ovaj jednostavan dezert izgleda impresivno postaće hit ku vašem domu čim ga prvi put budete napravili.
Džejmi je smislio kolač sa čokoladom koji je vizuelno prava magija, a za njegu pripremu vam je potrebno nešto manje od 30 minuta.
Sastojci:
- 350 g crne čokolade sa 70% kakaa
- 250 g maslaca
- 5 velikih jaja
- 250 g šećera u prahu
- 200 ml svežeg soka od klementina
Priprema:
Zagrejte rernu na 120 stepeni. Maslacem premažite kalup za torte prečnika 25 cm. Čokoladu otopite na pari sa 225 g maslaca i prstohvatom soli. Pričekajte da se malo prohladi. Jaja umitite sa šećerom sve dok smesa ne postane svetla i vazdušasta.
U smesu prespite čokoladu i lagano mutite. Izlijte je u kalup, a njega stavite u veću posudu i sipajte vruću vodu do polovine kalupa. Pecite u zagrejanoj rerni 35 – 40 minuta.U tiganj sipajte sok klementine i pustite da se krčka 20-ak minuta. Kada poprimi gustinu sirupa, prelijte u posudu i sačekajte da se ohladi. Pečenu tortu izvadite iz pećnice i odložite da se prohladi.
Bonus video:
Recept za pileća krilca sa pivom