preukusno

Najukusniji letnji kolač po receptu Džejmija Olivera: Čokoladna magija koja se topi pod nepcima

Ako volite kremaste dezerte i jedva čekate leto da uživate u laganim letnjim poslasticama čokoladni kolač Džejmija Olivera će vas oduševiti.

NAJLEPŠI ČOKOLADNI DEZERT DŽEJMIJA OLIVERA foto: Alp Aksoy/Shutterstock

Ovaj jednostavan dezert izgleda impresivno postaće hit ku vašem domu čim ga prvi put budete napravili.

 

Džejmi je smislio kolač sa čokoladom koji je vizuelno prava magija, a za njegu pripremu vam je potrebno nešto manje od 30 minuta.

 

Sastojci:

 

  • 350 g crne čokolade sa 70% kakaa
  • 250 g maslaca
  • 5 velikih jaja
  • 250 g šećera u prahu
  • 200 ml svežeg soka od klementina

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 120 stepeni. Maslacem premažite kalup za torte prečnika 25 cm. Čokoladu otopite na pari sa 225 g maslaca i prstohvatom soli. Pričekajte da se malo prohladi. Jaja umitite sa šećerom sve dok smesa ne postane svetla i vazdušasta.

 

U smesu prespite čokoladu i lagano mutite. Izlijte je u kalup, a njega stavite u veću posudu i sipajte vruću vodu do polovine kalupa. Pecite u zagrejanoj rerni 35 – 40 minuta.U tiganj sipajte sok klementine i pustite da se krčka 20-ak minuta. Kada poprimi gustinu sirupa, prelijte u posudu i sačekajte da se ohladi. Pečenu tortu izvadite iz pećnice i odložite da se prohladi.

 

Bonus video:

Recept za pileća krilca sa pivom