Sada je pravo vreme da se uživa u ovom dezertu, jer su na pijace stigle sočne, ljubičaste šljive
Jedan od naših najpoznatijih naučnika Mihajlo Pupin voleo je da stvara, posao ga je često okupirao, a kad bi se umorio od svega voleo je da predah napravi uz parče savšene, sočne pite, koja je kasnije dobila naziv upravo po njemu.
On se u svojim dvadesetim uputio iz Praga u Ameriku, a ono što je sve zaprepastilo jeste činjenica da je na tako dalek put otišao sa svega 5 centi u novčaniku.
Ipak, hrabrost i želja za boljim životom vukli su ga dalje. Suočio se sa mnogim nedaćama, a danas ljudi širom sveta uživaju u dezertu koji nosi ime ovog velikog naučnika.
Potrebno je:
Testo:
550 g brašna
125 g margarina
250 g šećera
2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
2 dl mleka
prašak za pecivo
kašičica sode bikarbone
Fil
- 700 g šljiva
- 200 g višanja
- 250 g šećera
- 100 g badema
- ½ kašičice vanilin šećera
Dekoracija
- šećer u prahu
Priprema:
1. Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom.
2. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.
3. U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.
4. Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje.
5. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće