Kremasti kolač sa jagodama prava je poslastica za sve sladokusce!
Često kada poželimo da se zasladimo u vrelim letnjim danima, radije pribegavamo kupovini gotovih sladoleda ili kolača, nego li da ih sami napravimo.
Uglavnom to činimo kako bismo izbegli uključivanje rerne na već ionako visokim temperaturama.
Zato vam predstavljamo kolač koji se pravi brzo i lako i to bez pečenja u rerni, a spoj ukusne kreme i svežih jagoda koje se tope u ustima postaće vaš omiljeni izbor nakon što isprobate ovaj recept!
SASTOJCI
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g istopljenog putera
Za krem:
- 500 ml mleka
- 1 puding od vanile (u prahu)
- 4 kašike šećera
- 250 g maskarpone sira
- 200 ml slatke pavlake (mlečne ili biljne)
- 1 kašičica vanilin šećera
Za preliv:
- 500 g svežih jagoda
- 2 kašike šećera
- 1 želatin (10 g)
Priprema kore:
- U posudu pomešajte mleveni keks s istopljenim puterom dok ne dobijete smesu koja podseća na mokri pesak.
- Utisnite smesu u dno kalupa prečnika 24 cm, pritiskajući je kašikom da se dobro sabije. Stavite u frižider dok pripremate krem.
Priprema krema:
- U šerpi zagrejte 400 ml mleka s 4 kašike šećera i vanilin šećerom.
- U preostalih 100 ml mleka razmutite puding od vanile.
- Kada mleko provri, dodajte razmućen puding i kuvajte dok se ne zgusne, mešajući stalno.
- Ohladite puding do sobne temperature, povremeno mešajući da se ne stvori korica.
- Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.
- U ohlađeni puding dodajte mascarpone sir i dobro umutite.
- Na kraju, pažljivo dodajte umućenu pavlaku i sve lagano izmešajte.
Priprema preliva:
- Jagode operite, očistite i isecite na polovine ili četvrtine.
- U šerpi zagrejte jagode s 2 kašike šećera dok ne puste sok.
- Pripremite želatin prema uputstvu s kesice i dodajte ga u tople jagode, mešajući dok se ne rastvori. Ostavite da se malo prohladi.
Sastavljanje kolača:
- Na pripremljenu koru izlijte krem i ravnomerno ga rasporedite.
- Preko krema prelijte jagode sa želatinom.
- Stavite kolač u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, da se dobro stegne.
Poslužite hladno i uživajte u osvežavajućem letnjem kolaču!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ne propustite tradicionalno jelo Perua