izaziva li zavisnost?

"Odmah bi se bacio na pod udarajući pesnicama": Za ovu dečiju seriju kažu da je "kao KOKAIN", a evo šta misle stručnjaci

Jedan od najvećih fenomena proteklih godina su pesmice koje su prerasle u crtanu seriju, a ovaj sadržaj izaziva sve veću zabrinutost među roditeljima

CoComelon je internet fenomen već punu decenijufoto: Cocomelon - Nursery Rhymes, Youtube Printscreen

Više od decenije kanal CoComelon je bio "bebisiterka" mališanima širom sveta, dok su mirno sedeli i uživali u vedrim pesmama i duginim bojama koje je osmislio Džej Džeon, tata iz Kalifornije kako bi naučio svoju decu alfabet.


Vremenom je CoComelon - Nursery Rhymes rastao, širio se i postao svetska senzacija, a danas je pravi fenomen. Na platformi YouTube ga prati više od 177 miliona korisnika, dok svake godine ima prosečno oko milijardu pregleda.


Na Netfliksu postoji i serija "CoComelon", a do sada je pregledano 33,27 milijardi minuta ovog sadržaja, što je približno ukupnom vremenu gledanja crtaća "Luka", "Vajana", "Raja i poslednji zmaj" i "Zaleđeno kraljevstvo 2".

 

CoComelon uglavnom proizvodi edukativan i zabavan sadržaj za najmlađefoto: Cocomelon - Nursery Rhymes, Youtube Printscreen

Međutim, mnogi roditelji zabrinuti su da su njihova deca pokazuju simptome zavisnosti kada im se CoComelon isključi, a Daily Mail, štaviše, naziva ovu crtanu seriju "kokainom za bebe".

Bes kad se detetu isključi pesmica ili crtani


Jedan akademik s Kemmbridža upozorio je roditelje da ovakvi sadržaji mogu da izazovu "tehnoferenciju", odnosno poremećaj odnosa deteta s roditeljima, braćm i sestrama zbog upotrebe elektronskih uređaja. Kako je jedna majka rekla za MailOnline, dvom dvogodišnjem sinu je počela da pušta seriju "CoComelon", a on danas, godinu dana kasnije, "eksplodira od besa kada je isključe", pa su morali da mu zabrane da je gleda.

 

CoComelon uglavnom proizvodi edukativan i zabavan sadržaj za najmlađefoto: Cocomelon - Nursery Rhymes, Youtube Printscreen

Postao je fiksiran, izolovan dok je gleda, što je prirodno privlačno roditeljima zauzetim zbog druge dece ili obaveza koje imaju. Problem nastaje kada se program isključi – neposredna agresija i nedostatak emocionalne kontrole su bili zastrašujući. Nikad nismo videli da ima takvu reakciju na bilo koju drugu dečiju TV seriju – rekla je ova majka.


Odmah bi se bacio na pod udarajući pesnicama o zemlju, naizgled se "vraćao" iz transa u kojem je bio – dodala je ona i objasnila da bi njen sin potom bio "uglavnom mrzovoljan i svadljiv".

 

Koliko je za decu opasno da sede ispred ekrana?


Seli Hog iz Centra za istraživanje igre u obrazovanju, razvoju i učenju na Univerzitetu u Kembridžu, kaže da gledanje TV-a nije nužno loše za decu, ali ono znači da dete propušta priliku da se igra i uči na druge načine. To je važna razvojna faza i veliki je gubitak ukoliko se preskoči.

 

CoComelon uglavnom proizvodi edukativan i zabavan sadržaj za najmlađefoto: Cocomelon - Nursery Rhymes, Youtube Printscreen

Uticaj gledanja onlajn sadržaja na rani razvoj deteta zavisi od triju stvari: sadržaja, konteksta u kome ga gleda i šta ne rade, kao posledica gledanja – kaže Hogova. – Ako veoma mala dea gledaju digitalne medije, važno je da im to ne oduzima toliko vremena da smanji mogućnost da se igraju, komuniciaju s odraslima i drugom decom i da budu aktivni.

Na pitanje o ljutitoj, pa čak i nasilnoj reakciji neke dece na isključivanje ovakvih programa, ona objašnjava da se deca "osećaju frustrirano kada ih odrasli sprečavaju da rade nešto u čemu uživaju".


Ovo je noramaln deo razvoja deteta – kaže ona.

 

To što se dete uznemiri kad mu se nešto isključi, ne znači da je taj sadržaj loš.foto: Shutterstock/Subbotina Anna

Ako se dete uznemiri što je prestalo nešto da radi, to ne mora da nam kaže ništa o vrednosti ili štetnosti tog predmeta ili medija – ističe. – Ali ako nešto redovno izaziva uznemirenost detetu ili otežava odnos između roditelja i dece, to je znak da roditelji treba da razmisle o tome kako se koristi, uključujući razmišljanje o tome kako upravljaju očekivanjima svog deteta i razumevanju granica.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šok statistika: Deca ne umeju da urade kolut unapred