pravićete ga celo leto

Osvežavajući SOK OD NANE obožavan širom sveta: Nikad ga nije dosta, ne kuva se, a obiluje zdravim sastojcima

Popularni indijski pudina sok je vrsta limunane u kojoj dominira nana u odnosu na limun i pravo je malo blago u čaši. I, uz to, osvežava u vrelim letnjim danima!

Pudina sok od nane i limuna veoma je poznat u svetufoto: soumen82hazra/Shutterstock

Nana, poznata još i kao menta ili metvica (lat. Mentha) vekovima ima široku primenu u narodnoj medicini širom sveta.


Dok su neke od tvrdnji o dejstvu nane na organizam medicinski neutemeljene, mnoge su dokazane u brojnim naučnim studijama, a ona se obično konzumira kroz čaj ili se koristi kao začinsko bilje.


Povremeno ćemo je dodati limunadi kako bismo napravili osvežavajuću limunanu, ali jeste li znali da možete da pripremite još ukusniji i veoma prijatan sok od mente?

Kod čega sve pomaže nana?


Poznato je da listići sveže nane osvežavaju dah, mogu da pomognu kod glavobolje, sadrže obilje antioksidanasa koji se bore protiv oksidativnog stresa i hroničnih bolesti i jačaju imuni sistem, poboljšavaju koncentraciju...

 

Nana i osvežava i pomaže kod brojnih zdravstvenih tegobafoto: Elena Kulygina/Shutterstock

Najpoznatija je, međutim, po svom efektu na probavni sistem, protiv mučnine, lošeg varenja, nadutosti, gasova, grčeva u stomaku itd.


Imajte u vidu daje u receptu za domaći sok od nane mnogo šećera, što ovaj napitak ne čini preporučljivim ljudima koji paze na nivo glukoze u krvi, pa slobodno smanjite količinu šećera ako ima potrebe za time. Recept koji vam danas predstavljamo dolazi nam iz Indije i u pitanju je čuveni pudina sok za koji se koristi još nekoliko važnih sastojaka koji mu daju poseban ukus.

 

Pudina sok od nane

Sok od nane s limunomfoto: Pinu_Vanu/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 šolja listova sveže nane
  • 9-10 supenih kašika šećera u prahu (slobodno smanjite ako vam je prejako)
  • ¼ šolje vode (dodajte po potrebi)
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica kumina u prahu
  • 1 kašika limunovog soka


Priprema

 

  1. Uklonite stabljike s listića nane, pa ih dobro isperite i ocedite.
  2. Ubacite u blender i dodajte kumin u prahu, šećer, so, limunov sok i malo po malo vode i miksajte dok ne dobijete finu i glatku pastu.
  3. Potom procedite.
  4. Uzmite ¼ količine proceđenog soka od nane u čašu, pa dodajte hladnu vodu i dobro promešajte.
  5. Po želji dodajte nekoliko kockica leda.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Gastroenterolog dr Perišić otkrio koje su namirnice najbogatije vitaminom C