Ukoliko ste ljubitelj čokoladnog ukusa, ovaj jednostavan dezert će vam se sigurno dopasti, a priprema je iznenađujuće brza i laka
Čokoladne torte uvek su dobra ideja, zar ne?
Postoji mnogo recepata za raskošne poslastice na bazi čokolade, a najpopularnije su kombinacije sa orašastim plodovima i, naročito, lešnikom.
Upravo je takav dezert koji vam predstavljamo danas, a on ima laganu koru koja se priprema očas posla i fin krem koji se jednostavno topi u ustima.
Sastojci:
- 3 jajeta
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 80 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 20 g kakao praha
- 30 ml biljnog ulja
- 50 ml mleka
Za fil
- 400 g krem sira
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g čokoladnog krema
- 100 g lešnika
Za glazuru
- 100 g čokolade
- 80 ml slatke pavlake
- 40 g lešnika
Priprema
- Dodajte u jaja so i šećer, pa dobro umutite mikserom, oko 5-8 minuta.
- Potom u to sipajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo i kakao prahom, pa sipajte ulje i mleko i mešajte varjačom dok se ne sjedini.
- Sipajte u kalup koji ste obložili pek-papirom, prekijte aluminijumskom folijom i kuvajte na 180 stepeni oko pola sata. Izvadite, skinite foliju i ostavite da se hladi.
- Kad se ohladi, presecite horizontalno tako da dobijete tri kore.
- U jednoj posudi pomešajte krem sir, slatku pavlaku i čokoladni krem po izboru, pa mutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu i kremastu teksturu.
- Stavite koru na tacnu, pa namažite jedan deo fila. Najbolje je da nanesete špricem, poravnate, a potom pospete seckanim lešnicima.
- Namažite još jedan sloj fila, pa preklopite drugom korom i ponovo stavite sloj fila, red lešnika i još jedan sloj fila i poravnajte.
- Spustite i treću koru, pa namažite ostatak fila po celoj torti.
- Stavite u frižiderna dva-tri sata.
- Seckanu čokoladu prelijte slatkom pavlakom, pa otopite čokoladu uz mešanje i dodaje sitno seckane lešnike. Prelijte time celu tortu i vratite u frižider da se stegne.
BONUS VIDEO
Recept koji će obožavati svi ukućani
( Glossy, T.S.R. )