ZDRAVO I LAGANO

Savršen obrok za letnje dane: Turska CRVENA čorba će zasititi celu porodicu, a ukus je fenomenalan

Turska kuhinja je česta na našim prostorima, a ova čorba od crvenog sočiva može biti savršen izbor za zdrav i ukus obrok

Ukusna crvena turska čorba za letnje danefoto: Kadir Aktay / Alamy / Alamy / Profimedia

Uživanje u turskoj kuhinji često počinje s nečim toplo i ukusnim, poput mirisne čorbe od crvenog sočiva, poznate kao Mercimek Çorbası.

 

Ova tradicionalna čorba ne samo da oduševljava ukusom, već i svojom jednostavnom pripremom, već danas je možete napraviti za neki obrok po ovom receptu i uživati u zdravoj čorbi u toplim letnjim danima.

 

Sastojci:

 

  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 sveža čili paprika
  • 1 šargarepa
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 250 g crvenog sočiva
  • 1 kašika paradajz-pirea
  • 2 kašičice kima
  • 2 kašičice korijandra
  • 1,75 l vode ili pileće supe
  • so
  • biber

 

 

Priprema:

 

  • Za početek u sitno iseckanajte crni i beli luk, dok se čili papričica mrvicu sa semenkama dodaje kako bi se postigao dodatni nivo začinjenosti.
  • Sve se to prodinsta na mirisnom maslinovom ulju zajedno s kimom i korijandrom, dodajući slojeve ukusa i arome. Nakon što luk postane staklast, šargarepe se dodaju u kolute, dinstajući ih zajedno sa ostalim sastojcima.
  • Zatim dodajte prstohvata šećera, paradajz-pirea i, naravno, crvenog sočiva, koje je srce ove ukusne čorbe. Nakon što se sve lepo promeša, dolazi vreme za dodavanje vode ili pileće supe, koja će oplemeniti ukus i stvoriti bogatstvo teksture.
  • Kuvanje čorbe na laganoj vatri otvara prostor za sve arome da se sjedine i intenziviraju tokom 30-40 minuta, dok sočivo ne postane nežno i gotovo se raspada.
  • Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte vodu prema željenoj gustini, a zatim, po potrebi, izblendirajte čorbu kako bi postala kremasta. Za finalni dodir svežine, poslužite je sa seckanim peršunom, sitno seckanim lukom i kriškom limuna koja će doprineti svežini i kompleksnosti ukusa.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video: