BRZO SE PRAVI, A JOŠ BRŽE SMAŽE

Lagane, SOČNE i prave letnje: Recept za starinske LEDENE kocke - idealna poslastica za vrele dane

Lako se prave, a baš dobro dođu kao poslastica za tople letnje dane

Ledene kocke - lagani kolač za letofoto: Shutterstock / Beliphotos

Kolač ledene kocke, popularni osamdesetih, bili su nezaobilazni u domaćinstvima širom Balkana kao idealna poslastica za osveženje u toplim letnjim danima. Njihova jednostavna priprema čini ih savršenim izborom za brzinsko zadovoljenje slatkog htenja, bez obzira na veštinu u kuhinji.

 

 

Potrebni sastojci za ledene kocke:

 

Za koru:

  • 6 kašika šećera
  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • Kesica praška za pecivo
  • 1 kašika kakao praha

 

Za preliv:

20 kašika šećera i voda

 

Fil:

1l mleka

250 grama margarina ili putera

10 kašika gustina ili brašna

10 kašika šećera

 

Glazura:

100 grama čokolade

3 kašike ulja

 

 

Priprema:

 

  • U posudi umutite belanca dok ne postanu čvrst sneg, dodajući postepeno šećer i mutajući dalje dok ne dobijete čvrstu smesu.
  • Dodajte žumanca, brašno, kakao prah i prašak za pecivo, lagano mešajući kašikom ili varjačom.
  • Smesu za koru ulijte u pripremljenu tepsiju, prethodno podmazanu uljem i posutu brašnom. Ostavite da se stegne u frižideru.
  • Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Kora je pečena kada se ivice kolača odvoje od pleha.
  • Dok se kora peče, pripremite preliv tako što ćete ušpinovati šećer sa malo vode. Kada tečnost proključa, kuvajte je još tri do pet minuta. Prelijte prelivom ohlađenu koru.

 

Ledene kockefoto: Shutterstock / Mihailo Petrovic 993

Priprema fila:

  • U šerpu stavite litar mleka i šećer, kuvajte dok ne proključa.
  • U zasebnoj posudi pomešajte gustin ili brašno sa malo vode dok ne dobijete smesu gustine kao za puding ili palačinke.
  • Dodajte smesu u proključalo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, zatim mu dodajte margarin ili puter i dobro umutite mikserom.
  • Rasporedite fil preko natopljene kore.
  • Rasporedite glazuru od čokolade ravnomerno preko fila.
  • Stavite gotov kolač u frižider i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja.

 

 

 

Bonus video: