Jednostavno i lagano letnje jelo koje se brzo sprema i jako je zdravo, zadovoljiće sva vaša čula.
Konstantno smo u potrazi za jelima koja su zdrava i ukusna, a ne zahtevaju mnogo vremena provedenog u kuhinji.
Tikvice su jedna od najzdravijih namirnica, a leti su naročito popularne u mnogim domaćinstvima. Često se koriste kao alternativa drugom povrću u nekim tradicionalnim jelima, kao što su naprimer punjene paprike.
S obzirom na to da tokom leta mnogi pribegavaju laganijim varijantama obroka bez mesa, pronašli smo savršen recept koji podrazumeva samo osnovna dva sastojka uz začine i pravi je mali raj za sva čula.
Sastojci:
- 4 tikvice
- niskomasni sveži kravlji sir , eventualno još neka vrsta sira po želji
- sveže začinsko bilje – peršun, origano, bosiljak ili vlašac
- 1 čen belog luka
- maslinovo ulje
- so i biber
Priprema
- Uzdužno izrežite tikvice na pola i izdubite ih kašikom, te izvađenu sredinu, odnosno meso tikvice odložite u posudu i sačuvajte udubljene polovine.
- Iseckajte čen belog luka što sitnije i propržite ga na maslinovom ulju dok ne dobije zlatkastu boju. Potom dodati meso tikvica unutra, a kada se i ono dobro izdinsta, usitnite ga viljuškom i odložite u plastičnu posudu.
- Zatim u posudu dodajte sve vrste belih sireva koje želite i sjedinite ih u kompaktnu masu sa izdinstanim tikvicama.
- Dodajte so, biber i začinsko bilje po želji.
- Tako dobijenom masom napunite udubljene polovine tikvice i ubacite ih u rernu zagrejanu na 180 stepeni, a odozgo ih nakapajte maslinovim uljem.
- Nakon 20 minuta vaš obrok će biti gotov i spreman za serviranje.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Leskovački uštipci i urnebes salata